23948sdkhjf

Gammalt möter nytt när Vasa Real byggs ut

Skolan Vasa Real i Stockholm får en om- och tillbyggnad för att öka kapaciteten från 810 till 1320 elevplatser. För att den nya tillbyggnaden ska smälta samman med den befintliga bebyggelsen har man valt att använda mönstermurat modultegel.

Vasa Real uppfördes för nästan 100 år sedan och fick en utbyggnad på 60-talet. Nu får den befintliga utbyggnaden en påbyggnad i höjdled på tre plan, samt en intilliggande ny byggnad på fyra våningar. 

Beställaren är SISAB och Wienerberger är leverantörer av fasadteglet. För att ge liv åt de nya tegelfasaderna har arkitekterna på Stadion Arkitekter AB valt att bygga upp fasaderna med mönstermurat modultegel.

– Modultegel är ett rationellt format som genom sin bredd är greppvänligt och sin höjd snabbmurat. Mönstret skapar ett uttryck mer som en mönstrad matta än en massiv tegelmur murad med förband. Jag har ritat in varje sten så att den passar perfekt i mönstermurningen och tillsammans med den grå fogen får man en väldigt fin effekt, berättar Göran Lundqvist, arkitekt på Stadion Arkitekter.

– Tegelfasader håller länge då de är byggda av rejäla och robusta material, vilket passar bra till skolmiljöer. Dessutom är tegel tidlöst och passar bra in här på Vasa Real. Man strävar efter att skolan och dess uttryck ska bestå i flera hundratals år och för det krävs bra och klassiska material, fortsätter han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078