23948sdkhjf

Plan för Lunds högsta hus klubbad

Kommunfullmäktige i Lund har klubbat igenom detaljplanen för Brunnshögstorg vilket blir två nya kvarter på totalt 55 000 kvadratmeter. Planen möjliggör nu för Serneke att resa Lunds högsta hus på 36 våningar.

Serneke har sedan 2020 haft en markanvisning på Brunnshögstorg och har utvecklat ett nytänkande förslag till bostäder och service. Förslaget omfattar två kvarter med flera huskroppar av varierad storlek kring torget i centrala Brunnshög. För att skapa underlag för verksamheter och ett levande torg kommer cirka 50 000 kvadratmeter bostäder att skapas i tre högre hus, 36, 17 respektive 11 våningar höga.

– Det är mycket positivt att vi nu har en beslutad detaljplan vilket gör det möjligt att förverkliga Lunds högsta hus. Huset på 36 våningar kommer att bli en symbol för hela Brunnshög, säger Ola Serneke, vd Serneke Invest.

Serneke skriver i ett pressmeddelande att ambitionen är att Brunnshögstorg ska bli ett ledande exempel inom hållbar stadsutveckling och stort fokus ligger på nytänkande i arkitektur, boendeformer och socialt liv.

– Det finns ett stort intresse för vårt projekt och Brunnshög. Nästa steg blir att påbörja arbetet med bygglov och uthyrning av lokaler. Vi planerar för en säljstart av lägenheterna i kvarteren i slutet av 2024, då tror vi på att en vändning i marknaden har kommit, säger Patrik Lindström, vice vd Serneke Invest, i en kommentar.

En preliminär byggstart bedöms vara möjlig under 2025/2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078