23948sdkhjf

Hisstillverkaren konstaterar väsentliga brister – fler brott misstänks

Hisskonstruktören Alimak uppger att de har funnit en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna. Samtidigt utvidgas förundersökningen och Åklagarmyndigheten meddelar att ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott utreds i samband med bygghissolyckan i måndags.

Det står ännu inte klart vad det var som orsakade den dödliga bygghissolyckan i Sundbyberg. Statens haverikommission meddelade på tisdagen att de kommer att utreda händelsen och att de har inlett inledande utredningsåtgärder.

Förutom haverikommissionen, är också polisen och tre seniora experter från Alimak Group på plats för observation av olycksplatsen.

Hisstillverkaren Alimak meddelar på onsdagen i ett pressmeddelande att de funnit en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionen.

Alimak har inte utfört installationen av hissen, som är av modell Alimak Scando 650, men de har efter observationen upptäckt brister vid montering på arbetsplatsen. Företaget skriver att de konstaterat att två av de mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte har varit ihopbultade, vilket kan vara orsaken till att hisskorgen föll ner till marken.

– Vid installation finns en installationsmanual med tydliga instruktioner. I tillägg finns en operatörs- och underhållsmanual som även inkluderar dagliga säkerhetskontroller för att säkerställa att hissen fungerar som avsett. Jag vill återigen betona vikten av att de instruktioner som medföljer produkten följs vid installation och användning, säger Alimak Groups vd Ole Kristian Jødahl.

Förundersökningsledare Gunnar Jonasson vill ännu inte kommentera hur han bedömer uppgifterna som Alimak lämnat. Däremot meddelar Åklagarmyndigheten att förundersökningen har vidgats till att omfatta ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott. Detta ska gälla framkallande av fara för annan.

– De nya brottsmisstankarna handlar om två personer som undgick att följa med hissen i fallet, säger senior åklagare Gunnar Jonasson, som är förundersökningsledare.

Åklagare Gunnar Jonasson bekräftar för P4 Stockholm att en person har hoppat ur hissen. Ytterligare en person ska ha varit på väg in i hissen, men hann inte kliva på innan den föll.

Läs mer om hur byggjättarna i Sverige agerar efter händelsen.

Artikeln är en del av vårt tema om Arbetsolyckor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078