23948sdkhjf

Dubbla dödsolyckor på Northvolt

En man i 60-årsåldern, anställd för NCC, har avlidit efter en allvarlig arbetsolycka på Northvolt i Skellefteå. Dessutom bekräftas ytterligare ett dödsfall, efter en tidigare olycka i batterifabriken.

Strax efter klockan 15 på torsdagen kom ett larm om en olycka som ska ha skett utomhus på Northvolts anläggning i Skellefteå. Tidigt stod det klart att två personer var skakade.

– Ett gaffelstativ har fallit och två personer anställda av ett byggföretag har skadats, varav en allvarligt. Båda har förts till sjukhus av ambulanspersonal, och krisstödet på arbetsplatsen är aktiverat, sa Northvolts kommunikationschef Anders Thor på torsdagen.

Folkbladet rapporterar på fredagsmorgonen att en man 60-årsåldern, som var anställd vid byggföretaget som arbetar på området, har avlidit. Kollegan är allvarligt skadad.

En förundersökning leds av en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Enligt Northvolt har också ett krisstöd aktiverats.

Mannen som avlidit ska ha varit anställd av NCC, rapporterar P4 Västerbotten.

– I samband med att man har monterat ett väderskydd har två personer skadats. En person har skadats så allvarligt att personen avled, säger Amelie Winberg, kommunikatör på NCC till P4 Västerbotten.

NCC:s kristeam är aktiverat och en intern utredning påbörjas, säger hon.

Dessutom kommer beskedet om ytterligare ett dödsfall kopplat till batterifabriken.

Den 4 november fick en man allvarliga brännskador i samband med en explosion på Northvolt. Han fördes då till Akademiska sjukhuset i Uppsala och hans skador bedömdes vara livshotande. På fredagen meddelar sjukhuset via en presskommuniké att mannen, som var i 25-årsåldern, har avlidit av sina skador.

Northvolts vd Peter Carlsson skriver i en kommentar till flera medier att detta är en ”svart dag”.

”Vi samlas nu i sorg. Situationen är förkrossande, och vi arbetar nu timma för timma med att hjälpa varandra genom detta”.

Artikeln är en del av vårt tema om Arbetsolyckor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062