23948sdkhjf

Byggföretag får Umeå kommuns miljöpris

BL Interiör i Umeå har mer än 40 år i branschen, nu tilldelas de miljöpris för sitt inspirerande driv inom hållbarhetsfrågor.

Umeå kommuns miljöpris 2023 har tilldelats BL Interiör.

För BL Interiör är det viktigt på riktigt att ha kontroll över sina utsläpp. Företaget har sedan 2016 mätt sina egna klimatutsläpp för att kunna ta strategiska beslut. Lärdomen var att deras fordon var värsta boven, vilket är varför nästan hela BL Interiörs fordonsflotta nu rullar på utsläppsfria alternativ. Tidigare i år utförde BL Interiör en screening för att förstå hur deras utsläpp baserat på materialinköp ser ut.

I en komplex bransch ligger BL Interiör i framkant och visar genomgående på höga hållbarhetsambitioner och ett inspirerande driv i miljöfrågor, skriver Umeå kommun i sin prismotivering.

– Byggbranschen är en konservativ bransch där mycket förväntas "vara som det alltid har varit". BL Interiör är en förebild som visar att det inte behöver vara fallet. De investerar både tid och ekonomi för att inte bara utveckla sitt eget hållbarhetsarbete utan även sina kunders och materialleverantörers hållbarhetsarbete, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, Umeå kommun

BL interiör mäter inte bara, utan agerar också utifrån sina resultat. Till exempel samlar de in sitt installationsspill och skickar tillbaka till materialleverantörerna för att materialet ska kunna bli nytt och därmed undviker att jungfruligt material ska brytas.

De utsläpp som BL interiör fortfarande har kvar klimatkompenserar de för genom ett trädplanteringsprojekt i Nicaragua.

– Hålbarhetsfrågorna är något som vi jobbat hårt med i företaget för vår egen del sedan 2016. Nu har vi tagit nästa steg och försöker även arbeta för att trycka på våra leverantörer i omställningsarbetet, där finns det ett stort arbete att göra, säger Olov Persson, vd på BL Interiör när de tilldelades priset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093