23948sdkhjf

Granskning av rotavdraget välkomnas av Byggföretagen

Taket för rotavdraget ligger idag på 50 000 kronor per person och år. Efter 1 juli 2024 höjs taket till 75 000 kronor. Men i en ny granskningsrapport har Riksrevisionen utvärderat rotavdraget och konstaterat att det vore kostnadseffektivt att istället sänka maxnivån. Byggföretagen välkomnar granskningen.

Riksrevisionens nya granskningsrapport

– Rotavdraget i sin nuvarande konstruktion är inte effektivt utformat. Det skapar inte tillräckligt stora skatteintäkter genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud för att motivera statens kostnader, säger riksrevisor Helena Lindberg som kommentar till Riksrevisionens granskningsrapport av rotavdraget som presenterades i slutet av december.

Granskning visar att rotavdraget har haft en relativt stor betydelse för att minska hushållens efterfrågan på svarta hantverkartjänster, men varit ineffektiv när det gäller att öka hushållens arbetsutbud.

Riksrevisionen skriver att den minskade efterfrågan på svarta hantverkstjänster har givit ökade skatteintäkter på drygt en miljard kronor om året. Ökningen av arbetsutbudet har inneburit ökade skatteintäkter på drygt 0,3 miljarder kronor om året. Men samtidigt är statens direkta kostnader för avdraget cirka tio miljarder kronor för ett enskilt år.

Riksrevisionen bedömning är att andra insatser än rotavdraget krävs för att komma till rätta med svartarbetet.

Rekommendationen från Riksrevisionen är därför att regeringen ska minska rotavdraget, exempelvis genom en sänkning av det maximala rotavdraget per person och år. 

I september meddelade regeringen dock att taket på rotavdraget tillfälligt ska höjas till 75 000 kronor under 2024 för att stimulera byggsektorn.

– Branschen efterfrågar detta och vi ser att detta kan stötta sektorn eftersom det kommer att leda till en ökad efterfrågan på renoveringar från hushållen, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) i september.

Byggföretagen välkomnar granskningen

– Byggföretagen har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är rot:s positiva effekter mot svarta jobb i byggbranschen tillräckligt stora för att motivera kostnaden för staten. Många av våra medlemmar är redan pressade av lågkonjunkturen och ska inte behöva konkurrera med oseriösa företag, säger Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5