23948sdkhjf

Milstolpe för Peabs mest hållbara bostadsprojekt

I Malmö växer ett av Peabs mest hållbara bostadsprojekt fram, Fyrskeppet. Nyligen nåddes en milstolpe när den högsta gjutning på 40 meter ovan mark genomfördes, det meddelar Swerock som har levererat klimatförbättrad betong till projektet.

Fyrskeppet i Varvsstaden är Skånes första projekt där stommen byggs utifrån konceptet eco-prefab. Samtliga betongprodukter i projektet utvecklas med en koldioxidreducerad betong. Fastigheterna började byggas 2022 och de första lägenheterna är nu på väg att färdigställas.

I ett pressmeddelande från Swerock framgår det att en milstolpe nåtts när den högsta gjutningen i projektet nu är genomförd. En lyftkran och en bask lyfte upp tre kubikmeter eco-betong åt gången. En utmaning var att få upp vattentrycket, då betongen begjuts med vatten för att behålla sin täthet.

Betongen är en viktig del av byggnaden och Swerock levererar cirka 4 000 kubikmeter från fabriken i Malmö, för att gjuta bland annat valv och väggar i fastigheterna. Genom att använda den klimatförbättrade betongen har projektets klimatpåverkan kunnat minskas med en tredjedel.

– Vi är stolta över att få leverera eco-betong till Peab, som bygger en av sina hittills mest hållbara bostadsfastigheter, och samtidigt kunna bidra till en minskad klimatpåverkan i Malmö, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.

Fyrskeppet består av fyra huskroppar med totalt 103 bostadsrätter, där den högsta byggnaden är 14 våningar hög med milsvid utsikt över staden. Lägenheterna beräknas vara klart för inflyttning under våren 2024.

Swerocks ECO-Betong

I ECO-Betong har Swerock ersatt en del av cementen med Merit som är framställt av en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda Merit istället för cement kan betongens koldioxidutsläpp sänkas med upp till 50 %.

Källa: Swerock

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.479