23948sdkhjf

Uppgifter: Kostnaden för Slussens nya bussterminal skenar

Ursprungsbudget för bussterminalen i Katarinaberget låg från början på 1,4 miljarder kronor. Nu uppges notan landa på 7 miljarder, samtidigt som risken är stor att projektet försenas.

Budgeten för projektet har sedan 2014 justerats upp flera gånger. Enligt interna beräkningar hos Region Stockholm som SvD har tagit del av ser kostnaden för terminalen ut att bli 7 miljarder kronor, ungefär 1 miljard mer än de senaste officiella beräkningarna i början på förra året.

Det är också osannolikt att den planerade driftstarten 2025 kommer hållas. De entreprenadarbeten som pågår i berget ska enligt avtal vara klara samma vår, trots att regionen tidigare har sagt att man behöver ett år på sig att testa anläggningen innan driftsättning.

Enligt Stockholm stad är orsaken till förseningarna att man har underskattat komplexiteten i projektet.

Ytterligare förseningar ökar också risken för att slutkostnaden blir ännu högre. Region Stockholm står för merparten av projektets kostnad, trots att Stockholm stad är byggherre. När kostnaderna nu skenar vill regionen, enligt uppgift till SvD, omförhandla villkoren. Bland annat vill man ha ett kostnadstak som begränsar regionens finansieringsansvar.

Trafikborgarrådet Anton Fendert (MP) avböjer en kommentar till tidningen men Miljöpartiets presstalesperson Linna Fredström säger att det pågår intensiva diskussioner och att frågan kommer hanteras i regionfullmäktige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094