23948sdkhjf

Tre miljarder till materialforskning – största satsningen någonsin

Wallenbergs initiativ WISE, där sju universitet ingår, gör nu den största satsningen på materialvetenskap någonsin i Sverige. Tre miljarder kronor ska investeras på berörda universitet under kommande tio år, något som kommer att ha stor betydelse för svensk tillverkningsindustri och omställningen mot ett hållbart samhälle.

WISE-satsningen vill stärka svensk forskning om olika materials tekniska egenskaper för en hållbar framtid.

Bland de inblandade universiteten finns Luleå tekniska universitet, Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet samt Lunds universitet – alla med stor kunskap inom materialvetenskap.

Satsningen ska, genom samarbete med industri och samhälle, främja omställningen mot ett hållbart samhälle, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

– Vi sätter otroligt stort värde på den här investeringen på 52 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, till två av våra materialvetenskapliga labb. Det här stärker vår möjlighet att ligga i framkant inom ett mycket viktigt område och bedriva avancerad materialforskning i nära samarbete med industri inom grön omställning, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, i en kommentar.

På Luleå tekniska universitet sker materialforskning bland annat inom metalltillverkning och hållbar gruvdrift. Forskarna på universitetet har också nära samarbete med LKAB, SSAB, Boliden H2 Green Steel och Northvolt med flera.

Storsatsningen tas väl emot av forskarna på Luleå tekniska universitet.

– Vi får nu unik utrustning som möjliggör nya upptäckter av revolutionerande material som kan användas för bland annat lagring av koldioxid och vätgas, fossilfritt stål och tillverkning av batterier. Vi kan även forska om kritiska råmaterial för förnybar energi som till exempel sällsynta jordartsmetaller, säger Glenn Bark, forskare i malmgeologi och föreståndare för LUMIA som tillsammans med Fredrik Forsberg, forskare i experimentell mekanik är ansvariga för två av de nya instrumenten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118