23948sdkhjf

Historiskt beslut: Grönt ljus för energidelning i ny stadsdel

Tamarinden är ett innovativt bostadsprojekt som byggs i södra Örebro. Nu har projektet fått ett efterlängtat klartecken om energidelning mellan fastigheterna i området – ett besked som kan förändrar förutsättningarna för energismart byggande i hela Sverige, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Energimarknadsinspektionen har meddelat att det planerade ledningsnätet i Tamarinden är beviljat undantag från kravet på nätkoncession. Detta gör det möjligt för bostadsområdet att producera, lagra och dela energi med varandra i ett lokalt energinät.

– Mycket glädjande att vi får detta erkännande från Energimarknadsinspektionen! Det visar att de också tycker att det är viktigt att vi kan demonstrera en helt ny typ av energisystem, i en hel stadsdel, för att visa hur man kan utnyttja energin mycket smartare och minska belastningen på klimatet, säger Jan Johansson, projektledare energi och hållbart byggande, Örebro kommun.

Tillsammans med byggaktörerna ÖrebroBostäder, Magnolia, Peab Bostäder, Serneke och Tornet, samt den lokala energidistributören Eon, pågår en innovationsprocess där målet är att skapa förutsättningar för att området ska kunna, reducera, producera, lagra och dela energi i ett lokalt energisystem.

I och med det nya beskedet från Energimarknadsinspektionen kommer aktörerna nu kunna minska behovet av köpt energi och öka andelen egenanvänd solenergi. De kommer även kunna bidra till att minska belastningen på det överliggande elnätet.

Den nya stadsdelen planeras bestå av totalt 800 bostäder, en förskola och verksamhetslokaler. Genom att förse alla hus i området med solpaneler och batterier kommer husen själva kunna producera, lagra och dela energi mellan varandra i ett lokalt energinät. Ambitionen är att Tamarinden ska vara en prototyp för hur vi i Sverige kan bygga mer energismart och därmed bidra till att snabba på klimatomställningen.

Förstudier visar att Tamarindens energilösning kan ge en energibesparing på 30 procent och minska effektbehovet 50 procent, enligt Örebro kommun.

Byggnationen av fastigheterna påbörjades hösten år 2022 och beräknas stå färdiga till 2025/2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079