23948sdkhjf

Vanligare med sena betalningar till byggbolagen

Beställare betalar i högre utsträckningar sina fakturor sent och det har också blivit vanligare att bestrida fakturor för att förlänga tiden för betalning. Det visar Byggföretagens nya byggbarometer.

– Det senaste året har utmaningarna i affärsavtalen ökat. Alla aktörer i alla led behöver säkerställa att överenskomna villkor följs, även under tuffa tider, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Det är den sammantagna slutsatsen att ta med sig från årets första byggbarometer. Sex av tio medlemsföretag uppger i undersökningen att beställare betalar sina fakturor senare än avtalat. Det är också vad de flesta ser som den största utmaningen med affärsavtalen just nu.

44 procent menar också att det har blivit vanligare att beställare bestrider delar av fakturor för att just förlänga tiden innan de behöver betala.

– Branschens standardavtal syftar till att ge en ekonomiskt optimal riskfördelning. Uteblivna eller sena betalningar får en dominoeffekt och påverkar hela avtalskedjan negativt, säger hon.

Ungefär en av tio säger också att det har blivit vanligare att offentliga beställare ställer krav på betalningsfrister som är längre än 30 dagar – trots att de enligt lag inte får göra det.

– Offentliga beställningar håller i gång byggbranschen när bostadsbyggandet sjunker. Det är helt avgörande att schyssta villkor och sund konkurrens prioriteras, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggbarometern - Infogram

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078