23948sdkhjf

Byggsektorns utsläpp ökar

Bygg- och fastighetsbranschen är en av de värsta miljöbovarna och stod 2021 för nästan 22 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, visar Boverkets miljöindikator. Efter flera år med minskade utsläpp visar den senaste mätningen också på ett trendbrott.

Mellan 2008 och 2021 har utsläpp av växthusgas och kväveoxid minskat, samtidigt som utsläppen av partiklar och miljö- och hälsofarliga kemikalier har ökat.

– Bygg- och fastighetssektorns företag och organisationer har en stor påverkan på miljön och klimatet vid nybyggnad och från förvaltning, renovering och ombyggnad av byggnadsbeståndet. Därför är det viktigt att de är tar sitt ansvar när det gäller Sveriges klimatarbete, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Den senaste ökningen är relativt liten med 0,1 procentenheter. Men det är alltså ett trendbrott efter att branschen i flera år minskade utsläppen av växthusgaser.

– Det är bra att branschens miljöpåverkan i vissa delar minskat och gått i rätt riktning över en längre tid. Branschen har vuxit väldigt mycket sedan 2008, så det är bra att utsläppen inte ökat i samma takt, säger Anders Sjelvgren.

– Men det här trendbrottet går inte i rätt riktning eftersom det tyder på att den tidigare positiva trenden kan ha vänt i en tid när vi snarare måste snabba på takten för att nå klimatmålen.

Energianvändandet i sektorn har också ökat med 11 procent sedan 2008.

Boverkets miljöindikator baseras på underlag från Statistiska centralbyrån. De senaste tillgängliga siffrorna är från 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062