23948sdkhjf

Nya arbetsrättsliga villkor vid upphandlingar

Upphandlingsmyndigheten har reviderat de krav upphandlande myndigheter måste ställa gällande arbetsrättsliga villkor när de handlar upp en tjänst. Byggsektorn ingår i vad man ser som en bransch med hög arbetslivskriminalitet.

Myndigheten har nyligen publicerat nya arbetsrättsliga villkor för upphandlande myndigheter att förhålla sig till. I vissa fall är de också skyldiga att ställa villkoren.

– Arbetsrättsliga villkor ska vara baserade på och i nivå med lägsta nivån i kollektivavtalen. Eftersom dessa ändrades i samband med avtalsrörelsen 2023 har vi under hösten reviderat villkoren och uppdaterat vår kriteriedatabas, säger Frida Gabre, jurist på Upphandlingsmyndigheten.

De uppdaterade villkoren gäller elva yrkesgrupper inom branscher där man bedömer att arbetslivskriminaliteten är extra stor, bland annat inom bygg. Förhoppningen är att det ska minska oseriösa aktörer.

– De företag som lämnar anbud i offentliga upphandlingar ska kunna lita på att de konkurrerar på lika villkor. Då ska det inte vara möjligt att dumpa priser genom oskäliga villkor för de som utför arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078