23948sdkhjf

Nya förskolan får gamla fönster

Förskolan på Friedländers gata i Göteborg börjat ta form. Trästommen är på plats, likaså alla återbrukade fönster i detta bygg- och återbruksprojekt som Göteborgs stad initierat och där Derome medverkar som totalentreprenör.

I byggnationen av förskolan är ett av målen att återbruka så mycket som möjligt. I projekteringsfasen gjordes därför en kartläggning av vilka byggdelar som var möjliga att återanvända från den befintliga byggnaden.

Kartläggningen visade bland annat att de fönster som fanns sedan tidigare inte höll måttet, men däremot har projektet identifierat och hämtat in fönster från en annan förskola inom Göteborgs stads bestånd. Dessa har nu demonterats och monterats på nytt.

Fönstren har monterats direkt på byggplatsen, i de planelement som Derome tillverkat på sin husfabrik i Anneberg utanför Kungsbacka. Förutom att de färdiga väggarna ger ett snabbt montage ökar möjligheterna att återbruka dessa i framtiden.

– Fördelarna med att producera industriellt är många, men bland annat en resurssnål tillverkning med lite materialspill och bra kontroll på produktionskedjan. Vi försöker ständigt utveckla våra byggsystem för att de lättare ska kunna demonteras i framtiden. Det ligger i linje med branschens ökade kravställning kring just återbrukade produkter och cirkulära flöden, kommenterar Amanda Larsson, hållbarhetsansvarig på Derome.

Även andra byggdelar är återbrukade, exempelvis plåttäckningen. Men återanvändningen av den befintliga betongplattan är det som ger den största klimatvinningen i slutändan.

–  Det har krävts en hel del anpassningar och håltagningar, men det ger stora vinster både från ett klimat- och ekonomiskt perspektiv. Det är en viktig lärdom för hela branschen, säger Mattias Karlsson som är projektledare på Derome.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094