23948sdkhjf

Kungsbacka testar AI för bygglovsansökningar

Kungsbacka kommun får 600 000 kronor för att utforska hur AI kan underlätta bygglovsansökningar."Vi vill skapa nytta för dem vi är till för och undersöka om AI är rätt verktyg att stötta sökande att skicka in mer kompletta handlingar", säger Fredrika Dahlberg på Bygg- och miljöförvaltningen i Kungsbacka kommun.

Nacka kommun har redan börjat använda en robot för att godkänna bygglovsansökningar. Nu vill Kungsbacka kommun använda AI för att hjälpa boende och företag i kommunen att skicka in kompletta bygglovsansökningar från början. Förhoppningen är att parametrar som marklinjer, väderstreck, skalstock och mått till tomtgräns direkt ska upptäckas om de saknas.

– Vi vill skapa nytta för dem vi är till för och undersöka om AI är rätt verktyg att stötta sökande att skicka in mer kompletta handlingar. Vi vill att det ska vara lätt att söka bygglov och i det här projektet vill vi utforska om AI kan hjälpa oss att nå dit, säger Fredrika Dahlberg, innovationsledare på Bygg- och miljöförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Genom bildigenkänning och att träna en algoritm på parametrarna hoppas man uppnå det resultatet.

Vi har tagit ett steg mot ett mer invånardrivet Kungsbacka

Finansieringen kommer från innovationsmyndigheten Vinnova som ger Bygg- och miljöförvaltningen 600 000 kronor för att genomföra projektet.

Kommunen hoppas att det här ska vara ytterligare ett steg för att, genom involverade invånare, testa nya effektiva idéer.

– Vi har tagit ett steg mot ett mer invånardrivet Kungsbacka där vi samarbetar med invånare och företag för att våra tjänster ska vara värdeskapande. I innovationsarbetet har vi tagit hjälp av sökanden för att komma framåt, säger Helena Borgström, verksamhetschef Bygg- och miljöförvaltningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078