23948sdkhjf

Fastighet i Malmö får unik vattenlösning – först i Sverige

Vatten är en viktig del av framtidens hållbara, cirkulära boenden. Ett flerfamiljsboende i Malmö blir först i Sverige med att använda renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. ”Det är inte rimligt att vi använder dricksvatten till allt, som till exempel att spola toaletter”, säger projektledaren.

Sedan ett par veckor tillbaka har kollektivhuset Röda Oasen i Malmö, med sina cirka 40 boende, en unik lösning för sitt vatten till toaletter och tvättmaskiner, skriver VA SYD i ett pressmeddelande.

I stället för dricksvatten används renat dagvatten till husets 22 toaletter och 4 tvättmaskiner. Dagvatten är regn eller smält snö som rinner på marken. Genom att använda renat dagvatten sparar fastigheten cirka 1 300 liter dricksvatten per dag, eller 475 000 liter dricksvatten per år, vilket motsvarar cirka 40 procent av fastighetens vattenförbrukning.

Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Membranteknik är en känd reningsteknik, men det är första gången tekniken används i Sverige för att rena dagvatten i en fastighet.

– Det är inte rimligt att vi använder dricksvatten till allt, som till exempel att spola toaletter. Genom nya sätt att arbeta och ny teknik så får vi möjlighet att utvärdera hur en lokal lösning kan fungera, säger Therese Jephson, projektledare REWAISE på uppdrag av VA SYD och Sweden Water Research.

Dagvattnet samlas upp i två magasin under marken. Det ena är ett 70 m² stort magasin från det kommunala ledningsnätet och det andra, mindre magasinet samlar dräneringsvatten från Röda Oasens tomt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141