23948sdkhjf

Cirkulärt samhällsbyggande i fokus för nytt innovationsprogram

Shift2Access har presenterats som ett av de nya innovationsprogrammen som blir del av en tioårig svensk insats för omställningen till ett hållbart samhälle. Genom en statlig finansiering ska det strategiska innovationsprogrammet sammanföra bygg- och transportsektorerna och bidra med lösningar till ett cirkulärt samhällsbyggande.

Impact Innovation

Impact Innovation är nästa generations strategiska innovationsprogram. Det är en aktörsdriven och långsiktig kraftsamling som ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Bakom initiativet står Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Källa: Impact Innovation

Nu presenteras de fem första innovationsprogrammen för 2030-talet som beviljas medel i den svenska framtidssatsningen och utlysningen Impact Innovation.

Ett av programmen som får finansiering är Shift2Access. Programmet sammanför bygg- och transportsektorerna för att mobilisera aktörer kring tre skiften: att integrera byggd miljö och mobilitet till ett ekosystem, cirkulära affärsmodeller och konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande.

Bakom ansökan står VTI, IQ Samhällsbyggnad, Boverket, Trafikverket, RISE, IVL, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Region Skåne, VREF och initiativet Rådslaget.

När programmen i Impact Innovation är i full gång erhåller de en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år. Näringslivet och andra aktörer bidrar med minst lika mycket, skriver VTI Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Programmet ämnar bidra med nya lösningar för framtidens fossilfria, inkluderande och resurseffektiva samhälle. Syftet är att finna lösningar för ett skifte till ett resursmedvetet och cirkulärt samhällsbyggande och en ny syn på mobilitet med konkurrenskraftiga alternativ till privat bilresande för att lyckas i omställningen.

John Hultén, föreståndare K2 blir programchef och vice programchef blir Emma Hult, projektledare IQ Samhällsbyggnad.

– Det finns ett stort engagemang för innovation och förändring bland företag, myndigheter och organisationer inom samhällsbyggnad och mobilitet. Impact Innovation ger oss unika möjligheter att arbeta tillsammans för att visa hur vi kan ställa om Sverige, säger John Hultén i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079