23948sdkhjf

Peab får badhusuppdrag i Helsingborg

Peab har ett flertal badhusprojekt pågående runt om i landet. Nu tecknar de samverkansavtal med Helsingborgs stad om att påbörja projekteringen av det nya badhuset Oceanbadet.

Det nya badhuset planeras ligga i Oceanhamnen i Helsingborg med havet som granne.

Peab har stor erfarenhet av att bygga badhus regionalt i Skåne med ett nytt badhus i Ängelholm och senast i Kävlinge med Harjagersbadet. Genom bolagets erfarenheter erbjuder Peab en kompetensgrupp inom badhusbyggnation som bistår med rådgivning och erfarenhetsutbyte till lokala projektorganisationer som ska bygga badhus.

Projektet genomförs i två faser där Fas 1 påbörjades i början av 2024 med projektering och fastställande av budget för projektet. Fas 2 omfattar bygghandlingsprojektering, produktion och driftsättning. Målet är att det nya badhuset ska stå klart under 2028.

– Vi är både glada och stolta över att vara utvalda som entreprenör i detta samhällsbyggnadsprojekt. Vi går in i samverkansprocessen med en väldigt bra känsla av att vår och kommunens organisationer kompletterar varandra bra och att det kommer att resultera i en bra produkt, säger Olle Olsson, regionchef på Peab.

Oceanbadet blir en viktig del i den nya stadsdelen Oceanhamnen och placeras i direkt anslutning till Oceanhamnens kajstråk, mellan Oslopiren och Oceanpiren. Kajstråket blir ett viktigt grönt rörelsestråk, där helsingborgare och besökare kan promenera, träffas och umgås längs vattnet. Ambitionen är att badhuset ska attrahera besökare och bli ett viktigt landmärke i den nya stadsdelen Oceanhamnen.

En arkitekttävling utlystes 2021 där flera arkitektkontor lämnade in kvalificerade förslag. Våren 2023 utsågs det vinnande förslaget Niveau+ av arkitektkontoret Yellon med flera.

I det vinnande bidraget beskrivs att badhuset ska byggas med massivträstomme. Stommen klarar den korrosiva miljön samt skapar önskad karaktär genom doft och ’värme’.

Vidare beskriv att grundkonstruktioner och stomme upp till bassängplanet består av platsgjuten klimatanpassad betong. Ovan bassängplanet utgörs stommen av robusta och uttrycksfulla synliga pelare och balkar av limträ som i samspel bildar en serie kontinuerliga ramar. Insidan av fasaden kläs i trä.

Vinnande laget bakom arkitekturen

Yellon genom Tomas Hansen, Oskar Edforss, Rodrigo Yañez, Frida Arebo och Linda Regalbuto.

Lund och Salaato arkitekter genom Espen Pedersen, Pål Bjørnstad, Axel Fiske, Johannes Michael Bak, Truls Glesne och Ørjan Husby.

Bjørkbekk och Lindheim landskapsarkitekter genom Jostein Bjørbekk, Nuno Almeida, Svein Erik Bergem och Maite Krukemeier.

Källa: Sveriges Arkitekter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11