23948sdkhjf

Valen som minimerade klimatavtrycket

Nyligen avslutades projekt Pålsjö Äng i Helsingborg, som NCC byggt på uppdrag av Helsingborgshem. I ett pressmeddelande framgår vilka val som gjordes i projektet, för att minimera klimatavtrycket.

När byggsektorns nya färdplan nyligen presenterades, konstaterade Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd att halverad klimatpåverkan i byggprojekt är det nya normala.

Helsingborgshems nya hus i Pålsjö Äng är ett exempel på just detta.

Projektet består av 73 hyresrätter samt ett underjordiskt garage. Det totala klimatavtrycket reduceras med mer än en tredjedel gentemot ett ”normalprojekt”. För endast bostäderna är klimatpåverkan nästintill halverad.

–  Vi lär oss ständigt att bygga på sätt som påverkar klimatet mindre, och nu har vi ännu ett lyckat bygge där vi minimerar klimatpåverkan, säger Martin Johansson, projektchef Helsingborgshem, i pressmeddelandet.

Klimatförbättrad betong, med i snitt cirka 40 procent lägre klimatpåverkan än traditionell betong, kunde användas i nästan alla konstruktioner. Undantag var exempelvis det underjordiska garaget. För att bidra till ett mer resurseffektivt och cirkulärt byggande har man också arbetat aktivt med att reducera spill samt återanvända betongrester för att gjuta ”legoklossar” som har återbrukats i andra projekt.

Under bygget av Pålsjö Äng genomfördes en rekordgjutning där NCC för första gången i Sverige utförde en bjälklagsgjutning med betong med mindre än 100 kg CO2-utsläpp per kubikmeter, en tredjedel mot Svensk Betongs referensvärde.

Andra klimatsmartare val var tegel som enkelbränts med biogas och att armeringen bockades på plats. För att värma husen under byggnationen användes pelletsverk. Byggbodar och eldrivna maskiner kunde drivas av el från solceller som satt på byggbodarna under byggtiden.

För Pålsjö Äng som helhet var klimatpåverkan 187 kgCO2e/BTA*. Exkluderas garaget i klimatberäkningen blir Pålsjö Ängs klimatpåverkan 164 kgCO2e/BTA. Vid en jämförelse med Boverkets referensvärde på 307 kgCO2e/BTA är det nästan en halvering gentemot ett ”normalprojekt”.

*Räknat enligt Boverkets klimatdeklaration, men med typiskt värde på den generiska datan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094