23948sdkhjf

Veckans projekt: Modern skånelänga med vision om guldkant

Skånelänga i uppdaterad tappning är visionen när Sundprojekt bygger bostäder för personer över 55 år i Trelleborg. Med flera plusfaktorer och tilltalande gestaltning vill de sätta guldkant på tillvaron för de boende.

Bostadsutvecklaren Sundprojekt är verksamma i Skåne och projektet Plus blir deras första bygge i Trelleborg. I en intervju beskriver försäljning- och marknadschef David Hogell Sallhag bakgrunden till projektet.

– Namnet kommer från att det är ett boende för personer i åldern 55 plus. Men det finns också en rad olika plusfaktorer som sätter guldkant på tillvaron, säger han.

Inte minst är gestaltningen en viktig faktor i projektet, där bostäderna ska knyta an och smälta in i det skånska landskapet och bli en modern version av den traditionella bostadstypen skånelänga.

Naturmaterial står i fokus för arkitekturen, med putsad sockel och fasad i ljust trä. Glaspartierna på vissa gavlar går ända upp till nocken och taket kläs med solceller.

– Vi väljer trä både ur ett miljöperspektiv och för att det ger en mjukare framtoning. Vi tror att det bidrar till en ökad trivsel att omge sig med levande material. Det åldras också med värdighet, säger David Hogell Sallhag.

Husen får olika form och storlek, både flerbostadshus på tre våningar, samt lägre radhus. Ambitionen är att kunna erbjuda en större variation på bostäder till målgruppen, men också få ett område som är intressant att titta på.

Vi vill motverka ensamhet och möjliggöra spontana möten och planerade tillställningar David Hogell Sallhag

En gårdsplan av lummig ängsmark blir en del av området, som präglas av välkomnande mötesplatser. Ett orangeri med vedeldad kamin planeras centralt på gården, samt en boulebana, grillplats och odlingsmöjligheter. Gården får också en vattendamm ska skapa trivsel och ta hand om dagvatten. Till bostäderna hör en större övernattningslägenhet som gör det möjligt att bjuda in familj och vänner.

– En av de viktigaste aspekterna är den sociala hållbarheten som vi jobbar mycket med. Vi vill motverka ensamhet och möjliggöra spontana möten och planerade tillställningar.

Bostäderna är också praktiskt utformade, utan trösklar och med utvalda tillval som ytterligare underlättar för de boende att åldras bekvämt i sina hem.

Lågkonjunkturen har, precis som för många andra, varit en utmaning för Sundprojekt som ser att den rådande marknaden är avvaktande, vilket gjort det svårare för dem att göra en del bedömningar. Men de ser också ljusningar och tror att tajmingen av uppförandet ändå kan bli passande. Säljstart sker under sommaren och planen är att bostäderna ska börja byggas i slutet av året eller i början av 2025, med preliminärt tillträde 2026.

– Vi tror att det är ett ganska bra tillfälle att gå ut med projektet eftersom det ligger en bit fram i tiden. Det kan vara ett bra läge för vår målgrupp att köpa sig en framtidsbostad.

Totalentreprenören för projektet är NBI Bygg och arkitekter är OpenStudio arkitekter AB.

Veckans projekt

I samarbete med Projektagenten uppmärksammar vi varje vecka ett framtida, spännande byggprojekt.

I Projektagentens databas finner du mer information om projekten, och kan följa planerna med uppdaterade uppgifter.

Har du tips på ett projekt vi borde lyfta?
Mejla redaktionen på: redaktionen@framtidensbygg.se

Artikeln är en del av vårt tema om Veckans projekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079