23948sdkhjf

300 ton natursten återbrukade i nytt samarbete

Wiklunds och naturstensproducenten Zurface har inlett ett samarbete för att öka återbruket av natursten. Bara sedan årsskiftet har man räddat 300 ton som annars skulle bli avfall.”Det finns egentligen ingen anledning att slänga en enda sten så länge den inte är trasig”, säger Eric Tärnsten på Zurface.

Återbruk är ett av många sätt att minska klimatpåverkan under ett bygge. Men möjligheterna till återbruk varierar väldigt mycket beroende på materialslag. Nu har logistikföretaget Wiklunds och naturstensproducenten Zurface inlett ett samarbete för att öka återbruket av natursten – som har få begränsningar i hur länge det kan återanvändas.

– Det finns egentligen ingen anledning att slänga en enda sten så länge den inte är trasig. Marknaden måste inse att en återbrukad sten med färgskiftningar har en lika bra funktion som en ny, och vi hoppas att det här samarbetet ska bidra till en förändrad syn på det, säger Eric Tärnsten, försäljningschef på Zurface.

De båda företagen erbjuder att kostnadsfritt hämta natursten som blivit över hos entreprenörer, fastighetsägare och offentlig sektor i Stockholm- och Uppsalaområdet. Wiklunds miljöklassade fordon transporterar stenen till Zurface anläggning utanför Nynäshamn där de tvättas, sorteras och lagras innan de kan användas på nya projekt.

– Vi ser detta som ett steg mot ett cirkulärt materialflöde i bygg- och anläggningsbranschen. Natursten, som har en i det närmaste obegränsad teknisk livslängd och kan återbrukas nästan i oändlighet, lämpar sig väl för det. Det är dessutom en begränsad naturresurs som det råder brist på och som inte kan återskapas, säger Magnus Rödin, projektledare på Wiklunds.

Sedan samarbetet inleddes har 300 ton natursten som skulle gått som avfall kunnat hämtas för återbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093