23948sdkhjf

Byggnadsarbetare demonstrerar fram till sommaren

Byggnads meddelar att byggnadsarbetare kommer stå byggvakt och demonstrera utanför riksdagen varje tisdag fram till sommaren. Detta i protest mot regeringens uteblivna åtgärder mot byggkrisen.

Varje tisdag mellan klockan 09.00 och 10.00, med start 19 mars, kommer byggnadsarbetare demonstrera utanför riksdagen med en uppmaning till regeringen att sätta in åtgärder för att lindra krisen.

Trots massiva protester och krismöten med branschföreträdare har regeringen än så länge inte presenterat några åtgärder för att stoppa blödningen, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

– Byggkrisen är extremt allvarlig för hela Sverige. Yrkesarbetare med decennier av kompetens tvingas lämna branschen. Unga känner sig lurade på sina studier och söker sig bort. Frustrationen växer hos Sveriges byggnadsarbetare och frågan är bara hur länge regeringen kan fortsätta ducka sitt ansvar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i en kommentar.

– Våra medlemmar och förtroendevalda har fått nog. Det är dags att regeringen tar byggkrisen på allvar. Det är människors liv vi pratar om. Byggvakten består av medlemmar i Stockholm, men de företräder alla byggnadsarbetare i hela Sverige, säger Tomas Kullberg, regionsordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Byggkonjunkturen

»Antalet arbetslösa i Byggnads A-kassa har ökat med 67 procent sedan i somras.

»Inom byggbranschen ökade antalet konkurser med 84 procent jämfört med förra året.

»Boverket räknar med att endast 19 500 bostäder kommer att byggas 2024, och pekar samtidigt ut ett behov på 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Källa: Byggnads

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093