23948sdkhjf

Alla vinnare i Årets Bygge 2024

Byggindustrins tävling Årets Bygge 2024 är avgjord och vinnarna presenterades i samband med Construction Summit 19 mars.

Tidningen Byggindustrin har presenterat samtliga vinnare i tävlingen där tidningen uppmärksammar det bäst genomförda byggprojektet i landet under året.

Totalvinnare Årets Bygge 2024

Lunds domkyrkas torntak
Byggherre:
Lunds domkyrka
Byggentreprenör:
Thage

Juryns motivering: Projektet har på ett imponerande sätt lyckats genomföra den krävande restaureringen av stadens främsta landmärke – domkyrkan – samtidigt som mässor, bröllop och begravningar har kunnat pågå i det närmaste helt ostört. Med ett tidsperspektiv som närmar sig oändligheten, en imponerande innovationskraft och enormt hög teknisk skicklighet visar man en väg in i framtiden för hela bransch

Årets Bygge 2024 - Bostäder

Järntorsgatan x Brogatan
Byggherre:
Sverigehuset och Gulinsfastigheter
Byggentreprenör:
NCC Sverige

Juryns motivering: Trots logistiska utmaningar som skulle fått den mest hårdhudade exploatören på fall lyckades projektet med uppgiften att omvandla ett solkigt förflutet till en plats med liv och rörelse. Med kvalitet rakt igenom och under kvinnlig ledning hanterades gigantiska ledningsnät, stadens vattenvägar, arkeologi och Göteborgs mest trafikerade stråk.

Årets Bygge 2024 - Infrastruktur

Skellefteå Hammarängen Södra
Byggherre:
Skellefteå kommun
Entreprenör:
Skanska

Juryns motivering: Ett starkt projekt som bevisat att höga hållbarhetsambitioner inte behöver betyda merkostnader – tvärtom. Innovationer som eldriven bergkross, dagvattenhantering, energisnåla byggbodar, samverkan med grundskolor och drönarflygplats kommer inte bara Skellefteå till godo utan kan även gynna andra i framtiden.

Årets Bygge 2024 - Samhällsfastigheter

Hemlingborg
Byggherre:
Gavlefastigheter i Gävle kommun i nära samarbete med Gavlegårdarna
Byggentreprenör:
Byggpartner i Dalarna

Juryns motivering: I hård konkurrens drog en sympatisk vision det längsta strået. Projektet har i praktiken omsatt vad de flesta av oss bara pratar om – att skapa en gränsöverskridande plats för både gammal och ung. Och när även samverkansformens styrka låter entreprenören byta till mer hållbart material, ja då står både vi och gävleborna som vinnare 2024.

Årets Bygge 2024 - Renovering

Överkikaren 30 - Plan 13
Byggherre:
Slussgården
Byggentreprenör: MVB Öst

Juryns motivering: I en verklighet där vi är i akut behov av att använda det vi har visar projektet att framtidens Stockholm kan växa på höjden. Med varsam hand och teknisk finess har ett hus från 1980-talet berikats med en takrestaurang – till glädje för både kontorsarbetare och invånare i staden.

Årets Bygge 2024 - Hotell och kontor

Space
Byggherre: Wihlborgs Fastigheter AB
Byggentreprenör: Veidekke Entreprenad AB

Juryns motivering: Projektet blev verklighet efter en konkurrenssatt upphandling med både innovationskrav och tajt deadline som centrala beståndsdelar. På Lunds blåsigaste plats skapades ett trippelcertifierat kontorshus med hybridstomme efter att entreprenör och byggherre gått hand i hand hela vägen från start till mål.

Årets Byge 2024 - Industri, logistik, butik

SCA Expansion Obbola
Byggherre:
SCA Obbola
Byggentreprenör:
Peab

Juryns motivering: I ett storskaligt industriprojekt med stor klimatnytta har beställare och entreprenör samfällt gått “all in” på kulturen, ledarskapet och säkerheten. Trots överklagat bygglov, en komplicerad framdrift med stor personalstyrka har man med kraft över hela linjen lyckats bli klar i tid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079