23948sdkhjf

Jätteprojekt pausas i Stockholm – 1 750 lägenheter stoppas

Planerna på att göra om Södertäljevägen till en stadsgata med tusentals nya lägenheter pausas. Skälet som anges är att förslaget enligt Stadsbyggnadskontoret inte ser att det finns "tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att fortsätta med programmet i sin nuvarande utformning".

Redan år 2000 godkändes ett program för stadsutveckling i Liljeholmen. Där ingick bland annat bland annat stadsutvecklingen vid Liljeholmskajen, Årstaberg och Marievik. Men det fanns också planer på att göra om Södertäljevägen till en stadsgata med så mycket som 3 000 nya lägenheter, restauranger och andra kommersiella lokaler.

Saknar den ekonomiska robusthet som krävs för att genomföras

Södertäljevägen skulle då flyttas dit Årstaängsvägen ligger idag. 2018 fattade exploateringsnämnden ett utredningsbeslut om projektet och så sent som 2020 inleddes ett planprogramarbete där förslaget hade bantats till 1 750 bostäder. Men nu pausas projektet och exploateringskontoret skriver att "ur de flesta aspekter har en god måluppfyllelse men saknar den ekonomiska robusthet som krävs för att genomföras".

– Förslaget bär sig inte ekonomiskt, med de säkerhetsmarginaler vi vill ha, säger Karl Gylje projektledare på exploateringskontoret till Mitti.

Innan projektet pausas kommer man genomföra ett programsamråd för att eventuellt kunna återuppta arbetet längre fram.

– Om projektet läggs ner nu får att återupptas om några år tappar vi jättemycket kunskap. Vi vill lyssna in vad remissinstanserna anser för att veta hur vi ska går vidare när möjligheten finns, säger Karl Gylje.

Projektet ses som väldigt komplex där man måste ta hänsyn till trafik, buller och naturvärden. Om och när projektet kan återupptas är oklart. Men stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) säger till DN att han hoppas att läget ska förändras.

– Det är tuffa tider nu och ett antal år framåt. Men vi ser ljuset i tunneln efter 2025. Kalkylerna förbättras förhoppningsvis, det vore av stort värde att bygga bort den barriär Södertäljevägen är, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219