23948sdkhjf

Första spadtag för modernt mobilitetshus

Parkering Malmö börjar nu bygga sitt nya mobilitetshus i Hyllie. Mobilitetshuset Parkside kommer att rymma cirka 430 parkeringsplatser, varav cirka hälften ska bli laddplatser. Byggnaden erbjuder flera mobilitetstjänster och träningsmöjligheter på taket.

Förutom att skapa plats för områdets bilar kommer mobilitetshuset Parkside att inrymma andra funktioner och därmed bli en viktig knutpunkt för de boende, besökare och de som arbetar i närheten, skriver Parkering Malmö i ett pressmeddelande i samband med första spadtaget.

– Det kommer bland annat att finnas laddplatser och en bilpool, och för att öka folklivet, trevnaden och tryggheten i kvarteret kommer det att finnas en butikslokal i bottenplan. Dessutom blir det en aktivitetsyta på takvåningen, varifrån man får en härlig panoramautsikt över Hyllievångsparken i öst och Öresundsbron i väst, berättar Almir Hodzic.

Parkering Malmö har stort fokus på att minska byggnationens klimatavtryck, vilket är något som arkitekterna Anders Eriksson Modin och Haydar Alward från Fojab Arkitekter tagit fasta på.

– Ambitionen för Mobilitetshuset Parkside är att understiga LFM30:s gränsvärde för en klimatneutral parkeringsanläggning. Huset byggs därför med två fasader av trä, klimatförbättrad betong och återvunnet stål, berättar Anders Eriksson.

Hälften av parkeringsplatserna blir laddplatser med lokalt producerad energi från solpaneler placerade både på fasader och tak. Solcellerna kopplas till ett fastighetsbatteri, vilket innebär att huset delvis kommer att vara självförsörjande på el, men också bidra till elförsörjningen i kvarteret och att kapa effekttoppar i elnätet.

Markarbetet för mobilitetshuset har just påbörjats med planen att anläggningen ska vara färdig för invigning i början på 2025.

– Vi är stolta över förtroendet vi fått av Parkering Malmö, och är laddade och ivriga att få producera ännu ett fint mobilitetshus av högsta kvalitet, säger Björn Niklasson, vd på Byggnadsfirman Otto Magnusson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063