23948sdkhjf

Klart: Så ska Göteborgs konstmuseum se ut

Arkitektbyrån Barozzi Veiga vinner arkitekttävlingen för om- och tillbyggnaden av en av Göteborgs mest kända byggnader, konstmuseet vid Götaplatsen. Det blir deras första projekt i Sverige.

Göteborgs konstmuseum presenterar det vinnande bidraget "Ansikte mot ansikte" och visionsbilderna i ett pressmeddelande.

– Gestaltningen förädlar en redan högklassig byggnad och kulturmiljö med ödmjukhet och inlevelse, kommenterar Kajsa Wide, arkitekt och projektledare hos fastighetsägaren Higab, som samordnat tävlingen.

De internationellt uppmärksammade arkitekterna Barozzi Veiga, har tidigare arbetat med flera museer runt om i världen. De har bland annat ritat om-, till- och nybyggnader för Art Institute of Chicago, Bünder Kunst museum i Chur och judiska museet i Bryssel. Göteborgs konstmuseums kommande om- och tillbyggnad blir deras första projekt i Sverige.

I det vinnande arkitektförslaget har Barozzi Veiga samarbetat med det Stockholmsbaserade arkitektkontoret Hermansson Hiller Lundberg. Den nya tillbyggnaden, som kommer att uppföras på baksidan av museet, är en låg byggnad i gult tegel som gör ett väl avvägt avtryck i den känsliga kulturmiljön.

– Den nya volymen ska uppfattas som ett komplement till den historiska byggnaden, men också som ett element med egen karaktär som utmärker sig genom sin geometriska kontrast till den befintliga naturen. Genom att lyfta fram de karakteristiska klipporna och integrera dem i fasadernas komposition blir tillbyggnaden rotad på platsen, säger arkitektteamet Barozzi Veiga.

Bakgrunden till arkitekttävlingen är att museet, som fyllde 100 förra året, är i behov av att byggas om och till. Idag uppfyller lokalerna endast delvis internationella krav på klimat, tillgänglighet, säkerhet och arbetsmiljö. Den nya tillbyggnaden innebär inte bara att museet får nästan dubbelt så stora ytor att visa konst i världsklass för publiken, utan även bättre förutsättningar för konst och personal bakom kulisserna. Tidigare stängda ytor i huset kommer vidare att göras om till öppna, publika ytor och huvudentrén byggs om för bättre tillgänglighet och anpassas för fler besökare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093