23948sdkhjf

Så blir nya Nybron i Härnösand

Nybron i Härnösand ska rivas och de förberedande arbetena för den nya bron har pågått sedan början av året. Nu skriver Härnösands kommun avtal med Peab om bygget.

Nybron går över sundet mellan Härnön och fastlandet. I slutet av 1800-talet byggdes den första bron på platsen och det är också den man hämtar inspiration från när man nu ska bygga en ny.

– Vi får en ny och modern bro, inte bara tekniskt utan också utseendemässigt. Den blir ett landmärke som alla som åker på E4 genom stan kommer att lägga märke till, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal (MP) i ett pressmeddelande.

Nya Nybron blir en bågbro med en vridbar del i mitten för att släppa igenom båttrafik. Kommunen har nu skrivit avtal med Peab om att bygga bron och att förstärka kajerna  i anslutning till brofästet på Härnön.

– Jag är glad för att vi i denna tekniskt avancerade bro i god samverkan med Härnösands kommun hittat både ekonomiskt och hållbara lösningar för projektet samtidigt som den nya bron blir ett lyft för invånarna och de besökande till orten. Med lokala resurser bygger vi samhällsviktig infrastruktur i Härnösand, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

Den 26 augusti påbörjas arbetet med att lägga ut en tillfällig bro innan Nybron rivs i september. Den nya bron förväntas vara färdig 2026 och den totala investeringen för bygget och kajförstärkningen beräknas uppgå till omkring 248 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078