23948sdkhjf

Sveriges högsta hus i återbrukat tegel

I förra veckan påbörjades projektet The Parkside. Det nya kvarteret kommer ha 18 våningar och få en fasad i återbrukat tegel. ”Den mest hållbara byggnad är den som älskas och inte rivs", säger David Saand på Link Arkitektur.

Projektet ligger i stadsutvecklingsområdet Masthuggskajen i Göteborg. Det nya kvarteret är ritat av Link Arkitektur på uppdrag av Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter. Inspirationen är hämtad från andra Hamnstäder som New York, Rotterdam och Hamburg.

– Det känns riktigt bra att nu få sätta spaden i marken. Link Arkitektur har gjort ett fantastiskt arbete och skapat ett kvarter med internationell atmosfär, säger Daniel Holmén, fastighetsutvecklingsansvarig på Elof Hansson Fastigheter i ett pressmeddelande.

Husen kommer bestå av kontor, butiker, restauranger och kaféer. Men det blir också bostäder i form hyresrätter och bostadsrätter där de flesta blir hörnlägenheter där alla får en panoramautsikt över staden och hamnen.

– Det känns väldigt bra och viktigt att kunna fortsätta byggnationen av nya bostäder. I den här byggnationen har Riksbyggen 68 bostadsrätter och intresset är väldigt stort. Riksbyggen har en stark tilltro på marknaden och framtiden säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Det som kanske sticker ut mest är valet av återbrukat tegel till fasaden på den 18 våningar höga byggnaden. Det gör den till den högsta byggnaden i Sverige av sitt slag och koldioxidutsläppen minskar med 96 procent jämfört med nytillverkat tegel. Men hållbarheten slutar inte där.

– Riktigt bra arkitektur är hållbar, i alla aspekter av frågan. Social hållbarhet kan handla om att öppna upp bottenvåningar för att bidra till folkliv och trygghet, men också att tillgodose olika typer av bostäder, säger David Saand, arkitekt och regionchef på LINK Arkitektur.

– Även gestaltning är en hållbarhetsfråga eftersom den mest hållbara byggnad är den som älskas och inte rivs, säger han.

Kvarter väntas stå klart 2027.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172