23948sdkhjf

”Syftet är att motverka oseriösa aktörer

Redan 2022 lanserade Infobric tjänsten ”Leverantörskontroll” för att minska oseriösa företag i branschen. Snart rullas nästa del, ”Föranmälan”, ut i full skala.”Det är ett otroligt kraftigt verktyg för projekten att vila sig mot”, säger Jens Landén på Infobric.

Att byggbranschen har problem med oseriösa aktörer och arbetslivskriminalitet är känt sedan länge. Alla aktörer måste göra sitt för att motverka problemen och nu lanserar Infobric tjänsten "Föranmälan" för att göra just det.

– Det övergripande syftet är att motverka oseriösa aktörer och svart arbetskraft, men det skapar en massa andra mervärden också, säger Jens Landén på Infobric.

"Föranmälan" är egentligen en utbyggnadstjänst på "Leverantörskontroll" som lanserades 2022. Den kontrollerar alla aktiva bolag på en arbetsplats mot ett antal regelverk som arbetsplatsen har bestämt.

– Vi har en mall man kan utgå från, men sedan kan huvudentreprenören bestämma själv om man vill sätta egna nivåer på till exempel kreditrating eller skulder till kronofogden. När en leverantör registreras på en arbetsplats, till exempel genom att en anställd loggar in i personalliggaren, kontrolleras företaget mot de uppsatta reglerna, säger han.

Huvudentreprenören kan säkerställa att företagen som ska arbeta på byggarbetsplatsen uppfyller lagar och regler och att individerna har de kompetenserna som krävs redan innan man kommer till arbetsplatsen. Därmed slipper man onödiga kostnader som medföljer byte av en underentreprenör som redan påbörjat sitt arbete.

Kontrollen sker automatiskt och kontinuerligt. Om man köper tjänsten kan den även användas centralt av företaget för att få en överblick på alla bolag på alla projekt. Nyttigt för exempelvis en central inköpsavdelning att använda.

– Det är ett otroligt kraftigt verktyg för projekten att vila sig mot. Informationen gås igenom flera gånger per dag så länge ett bolag är aktivt på arbetsplatsen. Så det är verkligen livedata.

I slutet på förra året startades Bankinitiativet. Danske Bank, Nordea, SBAB, SEB samt Swedbank och Sparbankerna, i nära samarbete med Byggföretagen och Byggherrarna, gick ihop för att motverka kriminalitet i branschen. Om ett byggprojekt har bankfinansiering ställer de en rad krav som till exempel att alla underleverantörer betalar svensk F-skatt och arbetsgivaravgifter. 

Infobric har tagit fram en godkänd rapport som uppfyller alla kraven i Bankinitiativet som företag kan använda om de har tjänsten.

– Vi hade ett case härom dagen där banken hade hört av sig till en av våra kunder för att få en rapport. Då kopplade de på "Leverantörskontroll" i systemet och någon timme senare hade de rapporten som de kunde skicka till banken.

Infobric Group

Infobric startades 2004 i Sverige och gör mjukvarulösningar för byggbranschen. I Sverige har man sin standardlösning på över 10 000 byggarbetsplatser.

Idag har man 350 medarbetare i Norden och Storbritannien.

Nu kopplar man också på nästa steg i kontrollerna med tjänsten "Föranmälan". Den går, precis som det låter, ut på att de bolag som ska arbeta på ett projekt föranmäler sig och de anställda som kommer vara på projektet. Redan innan de har satt sin fot på arbetsplatsen görs en kontroll i systemet för att säkerställa att de är en seriös aktör.

– Tjänsten ger också en kvitten i partsförhållanden i entreprenörskedjan. Entreprenörer lägger själva in sina underentreprenörer och kan, tillsammans med huvudentreprenören, se direkt om de uppfyller kraven, säger Jens Landén.

En annan funktion är att platsledningen redan på förhand kan ge personer behörighet till olika delar av bygget och lägga in de kompetenser eller utbildningar som man ställer krav på.

– När föranmälan sker så flaggas det direkt om personen inte har rätt utbildning eller kompetens. Har man gjort det ett par månader i förväg finns ofta tiden att lösa det, säger han.

– Det gör också att arbetsplatsen blir mer effektiv. Platsledningen slipper en massa administration och kan fokusera på vad de ska göra.

Det är viktigt att man har en bra dialog med underentreprenörer

Infobrics standardlösningar finns på över 10 000 byggarbetsplatser runtom i landet och i arbetet med att ta fram tjänsterna har man använt sig av sina befintliga kunder. Något Jens Landén berättar att man nästan alltid gör.

– Kunden har ju oftast bäst kännedom om vad som behövs. Så har de en idé och vi tycker det låter bra startar vi ett utvecklingsprojekt där vi involverar ett eller flera företag. Det gör inte tjänsten företagsunik, men de sitter med och kan påverka utformningen.

Tjänsterna "Leverantörskontroll" och Föranmälan" ger företag ett verktyg för att ha kontroll på underentreprenörer och utesluta oseriösa företag. Men Jens Landén är tydlig med att för att man ska få ut maximal effekt av tjänsterna måste man vara aktiv.

– Man måste ha tydliga processer för hur man jobbar med bolag som kanske inte lever upp till kraven. Det kan finnas logiska förklaringar till varför ett bolag inte gör det så det är viktigt att man har en bra dialog med underentreprenörer, säger han.

– Vi skapar förutsättningarna men det är byggföretagen som måste agera på information de har tillgänglig.

"Föranmälan" rullas ut i stor skala efter sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11