23948sdkhjf

Byggmaterialhandeln minskar kraftigt

Under första kvartalet i år har byggmaterialhandeln minskat kraftigt. Men Byggmaterialhandlarna som har tagit fram statistiken ser också trendbrott.

Försäljningen i byggmaterialhandeln minskade med 16,8 procent, justerat för prisförändringar, under första kvartalet 2024 jämfört med samma period förra året. Försäljningen till proffskunder föll med 19,5 procent.

– Det är tydligt att nedgången vi har sett under fjolåret fortsätter under inledningen av 2024 och det får väl dessvärre sägas vara väntat. Vi ser att effekterna av en minskad nybyggnation slår igenom på proffsförsäljningen, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

De materialgrupper som visar på störst nedgång är skivmaterial, fönster och glasvaror, köksinredning och isoleringsmaterial.

Men om försäljningen till proffskunder stod för en större nedgång så kan man se ett trendbrott när det gäller konsumentförsäljningen. Efter ungefär två år av tvåsiffriga nedgångar så var den under första kvartalet i år på 7,9 procent.

Konsumentförsäljningen har backat sedan andra kvartalet 2021 och är fortsatt negativ men vi kan samtidigt konstatera ett trendbrott i utvecklingen och förväntar oss bättre utveckling under året. Det är också glädjande att se ett trendbrott i Stockholmsregionen som brukar vara såväl först in som först ut ur en vändning, säger Patric Lindqvist, Affärsområdeschef Marknadsinsikt på Prognoscentret.

Monica Björk på Byggmaterialhandlarna ser också tecken på att konsumentförsäljningen komme röka, men det kan dröja.

– Även om konsumenterna börjat se ljusare på tillvaron så är deras aktivitet fortsatt låg och kanske även avvaktande i väntan på sänkt ränta och höjt ROT-avdrag. Det är också positivt att den tidigare kraftiga prisökningstakten har klingat av och att hushållen successivt kan stärka sin köpkraft, säger

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095