23948sdkhjf

Allmännyttan: Nya byggregler kan öka kostnaderna

Boverkets föreslagna ändringar i byggreglerna kan medföra stora kostnadsökningar och klimatbelastningar. Det säger Sveriges Allmännytta efter att ha genomfört en studie tillsammans med Lunds tekniska högskola (LTH).

Boverkets projekt "Möjligheternas byggregler" handlar om att göra en översyn av Boverkets byggregler. Syftet är att främja innovation och tillämpning av nya tekniker och material.

I Boverkets förslag om nya byggregler har man bland annat ökat ventilationskravet med 61 procent. Enligt studien som Allmännyttan och LTH har gjort kan det öka byggkostnaderna med drygt 11 000 kronor per bostad, motsvarande en ökning med 26 procent. Dessutom kan det eventuellt leda till en minskning av boytan vilket ger ett inkomstbortfall på omkring 10 000 per bostad.

I en enkät där branschexperter har svarat uttrycker 70 procent att de nya reglerna troligen kommer tolkas som bindande.

Boverket har uttryckt att de nya reglerna inte ska innebära strängare krav, men trots att man har reviderat det ursprungliga förslaget och sänkt kraven visar studien att de fortfarande är högre än tidigare.

– Det är mycket oroande att ökade krav på ventilation kan leda till högre kostnader och större miljöpåverkan. Vi ser inte någon vetenskaplig grund för varför Sverige skulle behöva högre luftflöden jämfört med andra nordiska länder, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109