23948sdkhjf

Gotländska plattsättaren blev årets byggkvinna

Plattsättaren Alice Olsson på Karlströms golv på Gotland blev årets byggkvinna 2024. ”Folkets röst” blev utslagsgivande när 1 409 personer röstade.

Juryns motivering för Alice Olsson, Årets byggkvinna 2024:

”Att Årets byggkvinna 2024 brinner för sitt yrke och för sin bransch, är någonting som skiner igenom i allt hon gör. Alice förkroppsligar uttrycket ”laget före jaget”, då hon alltid stöttar och finns där för personer runt omkring henne, oavsett om det handlar om nyanställda lärlingar eller andra i hennes närhet.

Årets byggkvinna visar även på alla fantastiska utvecklingsmöjligheter som finns i bygg- och anläggningsbranschen. Hon har en vilja att förändra, utveckla och utmana en bransch där mycket fortfarande finns att göra.

Vi hoppas att vårt pris får Årets byggkvinna att fortsätta vara en positiv kraft med en enda riktning: framåt. Vi vet att framtiden är hennes.”

– Att vara kvinna inom byggbranschen är en resa som inte är utan utmaningar. Jag skulle inte vilja påstå att det har varit enkelt, för det har det inte varit. Trots att det finns en allmän uppfattning om att branschen har utvecklats och att jag personligen har märkt en viss förändring under mina år, så finns det fortfarande en lång väg att gå, sa Alice Olsson i samband med att hon blev nominerad.

Prisceremonin ägde rum på Nordbygg by night där även de två andra finalisterna, Therese Lindström från Johannishus bygg och Susanne Hallberg från Peab presenterades.

Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. Priset grundades 2021 av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans ville verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095