23948sdkhjf

Avinor väljer Peab för miljardprojekt

Peab har anförtrotts att förvandla Nya Bodø flygplats, ett projekt värt 3,3 miljarder norska kronor.

Beställare är Avinor och kontraktssumman uppgår till 3,3 miljarder norska kronor.

Projektet omfattar byggnation av en ny landningsbana, taxibanor och parkeringsplatser för flygplan. Det har redan genomförts förberedande arbeten i området, som borttagning av vegetation, rivning av gammal infrastruktur och sprängning.

– Det här är ett historiskt avtal och det största som Peab erhållit i Norge. Jag vill tacka Avinor för förtroendet och vårt nära samarbete i den första fasen av projektet. Nu ser vi fram emot att påbörja byggnationen av flygplatsen som kommer att innebära ett stort lyft för hela Bodøregionen, säger Johan Hansson, vd för Peab Anläggning i Norge.

Entreprenadavtalet består av en utvecklingsfas och en implementeringsfas. Den första fasen är ett så kallat fas 1-avtal och i den har beställaren Avinor och Peab tillsammans med underentreprenör och konsult utvecklat och optimerat lösningarna samt slagit fast riktpriset för projektet. Nu går projektet in i fas 2 som är implementeringsfasen.

Peab har ett nära samarbete med lokala underentreprenörer och leverantörer i genomförandet av byggnationen och byggprocessen.

– Som lokal samhällsbyggare är det viktigt för oss att kunna bidra till sysselsättningen i regionen. Detta är ett komplext projekt som kräver god samordning och samarbete mellan alla inblandade aktörer, säger Johan Hansson.

Byggnadsarbetet kommer att påbörjas omedelbart och projektet beräknas vara klart i juni 2028.

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079