23948sdkhjf

SEB förutspår sju räntesänkning

Just nu är det väldigt svårt för byggbolag att få ihop kalkylerna för att genomföra lönsamma projekt. En anledning är de höga räntorna. Nu skriver SEB att man räknar med att styrräntan kommer sänkas sju gånger de kommande två åren.

SEB beskriver den nedåtgående inflationstrenden som levande men svajig. Något som man menar påverkar centralbankerna som sänker räntorna i långsammare takt.

– Trots den geopolitiska oron och de uppskjutna räntesänkningarna står sig den övergripande bilden med fallande inflation och en normalisering av ekonomin globalt, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Nu skriver man att det kommer ske 4 räntesänkningar i år, den första i maj, och tre räntesänkningar under 2025.

– Vi tror att Riksbanken, mot bakgrund av en fin inflationsutveckling men svag tillväxt och arbetsmarknad, ser skäl att sänka tidigare än både Federal Reserve och Europeiska centralbanken. Det stora orosmolnet är förstås den svenska kronan, men effekten av en redan inprisad räntesänkning ska inte överdrivas. Trycket från politiker och arbetsmarknadens parter att sänka räntan kommer också att vara stort, inte minst på grund av den kraftiga inbromsningen för bostadsbyggandet, säger Jens Magnusson.

Den fallande inflationen gör att man förutspår en stark tillväxtåterhämtning under 2025 då man räknar med att BNP ökar med 2,8 procent.

Givet det ekonomiska läget förvånas man över investeringar som görs i industrin. Men det drastiska fallet i bostadsinvesteringar drar ner den totala effekten kraftigt.

"Om bostäder exkluderas var investeringarnas andel av BNP dock den högsta sedan åtminstone början av 1980-talet. Den uppdrivna nivån talar för att investeringarna saktar in under 2024, samtidigt som bostadsinvesteringarna fortsätter att falla. Under 2025 planar bostadsinvesteringarna ut samtidigt som övriga investeringar börjar stiga igen. Bostadspriserna har fortsatt att röra sig i sidled men signalerna om att priserna kommer vända uppåt har blivit fler. Vi räknar med att priserna stiger gradvis från mitten av 2024", skriver man.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08