23948sdkhjf

Trots lågkonjunkturen är det svårt att få tag på arbetskraft

I Byggföretagens senaste byggbarometer tittade man på hur medlemsföretagen ser på kompetensförsörjningen. Det visade sig att en stor andel upplever svårigheter med att få tag på rätt personal. ”Kompetensförsörjningen behöver matcha företagens behov och på ett bättre sätt än i dag spegla branschens utveckling och innovationer”, säger Elin Kebert på Byggföretagen.

Samtidigt som branschen har gått knäna så upplever företagen att det är svårare att hitta rätt personal, det sa Nackademins vd Astrid Westfeldt Corneman och när Byggföretagen publicerade sin senaste Byggbarometer säger den samma sak.

66 procent av de tillfrågade företagen uppger att det är svårt att få tag på den arbetskraften företaget behöver.

Byggbarometern - Infogram

– Kompetensförsörjningen behöver matcha företagens behov och på ett bättre sätt än i dag spegla branschens utveckling och innovationer. Våra medlemsföretag gör sitt yttersta för att kunna behålla personal genom krisen, för de vet hur svårt det är att hitta rätt utbildade medarbetare, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning på byggföretagen i ett pressmeddelande.

Svårigheterna med rekryteringar gör också att fyra av tio har behövt tacka nej till jobb.

Byggbarometern - Infogram

Man kritiserar också regeringen och Sverigedemokraternas tankar om att införa en tvåårig yrkesskola för elever som inte kommer in på ett nationellt gymnasieprogram. Undersökningen visar att endast 30 procent av företagen vill anställa en minderårig som inte har läst bygg- och anläggningsprogrammet.

– Vill vi att fler ska välja yrkesprogram så har vi inte råd att nedvärdera praktiskt kunnande. Regeringen bör i stället fokusera på att se över grundskolan. Satsa på att ge alla elever det stöd som de behöver för att klara grundskolan och få kunskaperna som behövs i gymnasiet och i arbetslivet, säger Elin Kebert.

71 procent av företagen uppger att de har ett behov av yrkesarbetare. Det råder det störst brist på yrkesgrupper som betongarbetare, ställningsbyggare och golvläggare.

Byggbarometern - Infogram

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109