23948sdkhjf

Riksbanken sänker räntan: ”Räntetoppen är passerad”

Byggföretagen reagerar positivt på Riksbankens besked om att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. ”Det är en positiv signal om att räntetoppen är passerad”, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom, Byggföretagen.

De senaste årens kraftiga räntehöjningar har både påverkat företags investeringarna i byggande och hushållens köpkraft och bostadskostnader. Det är en starkt bidragande faktor till att byggandet har stannat upp.

– Bostadsinvesteringarna har minskat på det mest dramatiska sätt vi varit med om sedan inledningen av 1990-talet. Därför är dagens besked viktigt. Dels för företag som ska fatta beslut om kommande investeringar, dels för hushåll som har fått kraftigt höjda kostnader för sina bolån, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Byggföretagen.

Precis som många andra förväntar sig även Byggföretagen att ränta kommer sänkas ytterligare under årets gång och även nästa år.

– Det är en positiv signal om att räntetoppen är passerad, säger Fredrik Isaksson.

- Riksbanken kommer att sänka räntan fler gånger det närmaste året för att undvika att inflationen faller tillbaka mer än önskat. 

Samtidigt är han försiktig. En sänkt styrränta kommer förmodligen inte på egen hand ta branschen ur krisen.

Den här första räntesänkningen är en viktig pusselbit för att bostadsbyggandet ska kunna öka, men vi ska inte sätta för stort hopp till att den helt vänder utvecklingen på bostadsmarknaden, säger han.

Enligt Byggföretagens konjunkturprognos påbörjas 25 600 bostäder i lägenheter och småhus under 2024 - för att sedan öka till 30 000 under 2025.

Beslutet om styrräntan tillämpas den 15 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093