23948sdkhjf

Finalister till Allmännyttans bästa bygge

Varje år utser Sveriges Allmännytta årets bästa bygge. Syftet är att lyfta fram goda exempel på hyreshusbyggande sprida kunskap om väl genomförda och innovativa projekt.

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 utses på Allmännyttans fastighetsdagar som i år hålls i Luleå den 28 och 29 maj.

En jury har granskat alla nominerade projekt utifrån kriterier som bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, hållbarhet och nytänkande. I år har man presenterat fyra finalistbidrag.

Fristadbostäder – Prästhöjden

Trygghetsboende med 29 lägenheter byggt med stomme i trä. Just trä har använts i så stor utsträckning som möjligt och materialet exponeras i såväl trapphus som entréer.

Antal lägenheter: 29
Plats: Fristad, Borås
Byggherre: Fristadbostäder
Arkitekt: Tengbom
Entreprenör: Olofsson Bygg & Entreprenad

Juryns motivering:

”Vackert och fint inplacerat äldreboende intill skogen, där det syns att de boende trivs. Karaktären är en långt driven träarkitektur förankrad i den svenska träbyggnadstraditionen. En fint vidareutvecklad tradition med länkar till Jan Gezelius arkitektur, för att nämna en hållpunkt i denna utvecklingslinje som tar den traditionella svenska träarkitekturen in i modern tid.”

Helsingborgshem – Pålsjö äng

73 lägenheter byggt med klimatförbättrad betong. Fastighetselen för de tre flerbostadshusen och två radhuslängorna kommer från solceller och under byggtiden drevs byggbodarna och eldrivna maskiner från solceller på arbetsplatsen.

Antal lägenheter: 73
Plats: Helsingborg
Byggherre: Helsingborgshem
Arkitekt: Möller Arkitekter
Entreprenör: NCC

Juryns motivering:

”Ett innovativt och imponerande projekt genom det stora fokuset på klimatarbetet genom hela projektprocessen. Klimatavtrycket har minskat till 187 kg/co2 genom att ställa tydliga krav i upphandlingen och sedan följa upp. Projektet har arbetat med att optimera konstruktionen och klimatförbättrad betong. Även fokus på minskat spill. Husen har en gestaltning som önskar ta fatt i den skånska tegeltraditionen och använder en rad olika nyanser på tegel för att skapa variation inom området.”

LW Fastigheter – Kvarteret Jublet

47 hyresrätter och 49 bostadsrätter i centrala Kalmar. De fyra byggnaderna har mer stadskaraktär mot gatan medan fasaderna mot gatan har klätt si cederpanel. Vajrar på fasaderna ska över tid låta grönska klä balkongerna.

Antal lägenheter: 47
Plats: Fredriksskans, Kalmar
Byggherre: LW Fastigheter och Projektbyggaren/Grenåligruppen
Arkitekt: Marge Arkitekter
Entreprenör: Multibygg

Juryns motivering:

”Ett ambitiöst och stiligt gestaltat projekt och stadsmässigt kvarter i Kalmar med fina arkitektoniska kvaliteter. Projektet har tilltalande bostadskvaliteter med stora generösa balkonger och ambitiös gård som är lummigt och personligt. Planlösningarna har tagit fasta på det strikta fasadupplägget och resultatet är ljusa öppna lägenheter med stora boendekvaliteter, som i vissa delar överraskar med sina planlösningar.”

SKB – Kvarteret Skrönan

114 lägenheter i Nockebyhov i Stockholm. De sex flerbostadshusen ska fungera som en länk till det intilliggande skogspartiet. Husen är särskilt anpassade för att underlätta cykling året runt och har cykelparkeringar utomhus, i gatunivå och i källaren, samt en spolplats för rengöring.

Antal lägenheter: 114
Plats: Nockebyhov, Stockholm
Byggherre: SKB
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Entreprenör: Byggpartner i Dalarna

Juryns motivering:

”Husen är välbyggda med gedigna material utifrån ett stadsmässigt perspektiv, för att stå här i 200 år. Resultatet vittnar om ett erfaret och engagerat arkitektarbete. Från helhet till planlösningar och ner till detaljering bär detta projekt en omsorg och en ambition som genomsyrar hela projektet från alla inblandade parter. De boende står i centrum av de väl planerade lägenheterna med genomtänkta utblickar, siktlinjer och ljusinsläpp från flera väderstreck.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109