23948sdkhjf

Storskalig forskning om miljövänligt lim

Målet är att skapa en världsledande forskningsmiljö och skynda på utvecklingen av högpresterande och miljövänliga lim för industrin. Projektet BioGlue-Centre finansieras av Vinnova med 109 miljoner och involverar flera olika aktörer, bland annat IKEA, Stora Enso, Tetrapak och Lantmännen.

För att minska klimatpåverkan och förbättra återvinningen så forskar nu möbel, konstruktion och förpackningssektorn på bio-baserade alternativ på lim.

– Lim är nödvändiga för produktionen av moderna, funktionella produkter. Vi vet hur bindning fungerar för traditionellt lim, men vi vet inte exakt hur det fungerar med bio-baserade lim, berättar professor Stergios Adamopoulos, ansvarig för BioGlue-Centre.

Det första mötet för BioGlue-Centre ägde rum i Uppsala med 44 engagerade deltagare med olika bakgrunder och erfarenheter. Nästa möte hålls i juni på Linnéuniversitetet.

– Både vi och branschen efterfrågar ett biobaserat lim. Genom att samla flera aktörer kan vi möjliggöra för ett snabbare sätt att hitta en lösning. Det här forskningsprojektet känns helt rätt i tiden, berättar Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062