23948sdkhjf

Kommunen förenklar bygglov

Örebro kommun tar steg mot en automatiserad bygglovsprocess när man öppnar upp e-tjänsten för ansökningar.”Vårt mål är att i framtiden kunna erbjuda automatiska beslut för vissa mindre och enklare ärenden”, säger Josefin Hane på Örebro kommun.

E-tjänsten har uppdaterats så att privatpersoner och företag kan söka bygg-, mark- och rivningslov direkt i tjänsten. Förhoppningen är att det ska leda till en mer automatiserad process som blir smidigare för alla.

– Det har funnits en e-tjänst tidigare, men nu har vi uppgraderat den så att det blir enklare för våra invånare att söka bygglov och andra åtgärder. Genom att söka bygglov via e-tjänsten blir hela processen mer effektiv, eftersom steg i processen sker automatiskt och vi kan fokusera på att handlägga ärenden så de som söker bygglov kan få ett besked snabbare. Vårt mål är att i framtiden kunna erbjuda automatiska beslut för vissa mindre och enklare ärenden, säger Josefin Hane, bygglovsstrateg på kommunen.

En annan ny funktion är företagsinloggningar där flera personer från samma organisation kan logga in, i stället för bara en person.

Man har även tagit steg för att förenkla installationen av solceller. Genom att fylla i ett formulär kan man se om det behövs bygglov eller inte.

– Vi vill på ett enkelt och effektivt sätt hjälpa våra invånare med att svara på om det krävs bygglov för att sätta upp solceller. Därför har vi tagit fram ett formulär där du fyller i den information om solcellerna som vi behöver för att göra bedömningen om bygglov behövs eller inte, säger Josefin Hane.

– Att underlätta och förenkla för den som vill sätta upp solceller var ett av de första uppdrag som majoriteten gav till förvaltningen. Detta är en viktig fråga, både ur ett hållbarhetsperspektiv och energiförsörjningsperspektiv. Som ordförande är jag därför mycket glad att vi nu tar ytterligare ett steg i förenklingen, säger Anders Olsson (C), ordförande Bygg- och miljönämnden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093