23948sdkhjf

Här är årets Stockholmsbyggnad

Ungefär 5 300 stockholmare har röstat och nu står det klart att Erstas nya sjukhus blir årets Stockholmsbyggnad.

Juryns skriver i en kommentar att: ”Erstas nya sjukhus är trots sin stora volym väl inplacerad i kvarteret och samspelar fint med sin omgivning. Fasaden är modernt utformad och samverkar med områdets ton. Entréhallen är ljus, öppen, omhändertagande och välkomnar besökaren. Väl gestaltade gröna gårdar och terrasser har blivit en positiv tillgång för patienter såväl som för personal. Entréns placering mot Folkungagatan ger dignitet åt byggnaden och skapar mer liv på gatan.”

Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni, säger att man ville skapa en plats där man känner harmoni och lugn. Utgångspunkten var deras värdegrund: "se människan".

– Det var också viktigt att byggnaden blev vacker och funktionell. Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands. Jag hoppas att vi genom den här utmärkelsen kan inspirera andra och ge nya idéer om hur vård och omsorg kan bedrivas i framtiden, säger han.

Arkitekter bakom projektet är Nyréns Arkitekter, Tengbom Arkitekter, Ratio Arkitekter. Att behålla platsens identitet och historiska miljö har varit viktigt i arbetet.

– Vi har alla varit involverade i olika delar av processen och resultatet är en modern byggnad i historisk miljö med en tidlös, självständig gestaltning. Vi är så glada att många uppskattar byggnaden, säger representanter från Tengboms, Nyréns och Ratios arkitektbyråer i en gemensam kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078