23948sdkhjf

Renovering minskade utsläpp med 40 procent

Familjebostäders renovering av fem lamellhus i Göteborg har lett till minskade utsläpp på nästan 40 procent. För att nå resultaten har man fått vända på varje sten.  ”I klimatberäkningen har vi inkluderat i stort sett allt som går att räkna på, allt från byggmaterial till markarbeten och transporter”, säger Mikael Lunneblad på Familjebostäder.

De fem husen i Änggården från 1945 som ligger vid Göteborgs botaniska trädgård är en del av stadens bevarandeprogram. Arkitekturen är väl bevarad och får därför inte ändras särskilt mycket. Samtidigt var behovet av renovering stort.

För att följa Göteborgs stad om att halvera koldioxidutsläppen till 2025 genomförde man en klimatberäkning för att se vad som skulle krävas.

– I klimatberäkningen har vi inkluderat i stort sett allt som går att räkna på, allt från byggmaterial till markarbeten och transporter, säger Mikael Lunneblad, miljösamordnare på Familjebostäder.

Inom bygg har man lyckats halvera koldioxidutsläppen, bland annat genom att minska användandet av stål, ändrat konstruktionerna i balkongerna och använt byggmaterial som har framställts på ett mer klimatvänligt sätt..

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete med vår entreprenör som möjliggjort mycket av de åtgärder som krävts.

Totalt minskade man utsläppen med 38 procent.

– Vi har verkligen koncentrerat oss på att hitta alla möjliga sätt för att minska CO2-utsläppen. Det har gått mycket bättre än vad vi kunde tänka oss, säger Maria Wennerberg, projektchef på Familjebostäder.

– Det är första gången vi tagit ett sådant helhetsgrepp kring koldioxidminskning i ett projekt och vi har lärt oss mycket. Nu tar vi med oss lärdomarna för att förbättra ytterligare i våra kommande projekt, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063