23948sdkhjf

Helsingborg ska bli mer cirkulärt

Som många andra städer ska Helsingborg bli klimatneutralt till 2030. Som en del i arbetet öppnar fastighetsförvaltningen i staden nu en återbrukscentral. ”På god väg framåt mot cirkulär resursanvändning, säger Katia Lilja, på Helsingborgs fastighetsförvaltning.

I början på året identifierade EU Helsingborg som en av städerna som ska gå först mot klimatneutralitet 2030. Nu öppnar man Byggåterbruket, en central som är tillgänglig för medarbetare inom staden, men även för arkitekter och byggföretag när de har projekt i samarbete med fastighetsförvaltningen.

– Vi på fastighetsförvaltningen är med och bidrar till att Helsingborg blir klimatneutralt till 2030 genom att klimatoptimera materialval och utformning samt att prioritera förnybart och cirkulärt byggmaterial. Vi ställer också krav på ökad andel förnybara material och återbruk i upphandlingar, säger Linn Larsson, enhetschef för service och säkerhet på fastighetsförvaltningen.

Byggåterbruket är ett samarbete med skol- och fritidsförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltning. Projektet är en påbyggnad på Återbruket som sedan tio år tillbaka har möjliggjort ett cirkulärt användande av kontorsmöbler och inredning inom staden.

Nu hoppas man att Byggåterbruket ska hjälpa till att göra byggbranschen, som står för en stor del av materialanvändningen och klimatpåverkan, mer klimatvänlig. Men man är medveten om att man mycket kvar att göra.

– Vi är inte på långa vägar i mål med återbrukandet som är ett väldigt komplext område, men med modiga medarbetare som vågar testa, samarbete mellan bland annat förvaltningar, entreprenörer och byggföretag samt med stöd från exempelvis politiken är vi trots allt på god väg framåt mot cirkulär resursanvändning, tillägger Katia Lilja, hållbarhetssamordnare på fastighetsförvaltningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063