23948sdkhjf

"Timglaset" blir Malmös nya landmärke

Arkitekbyrån Liljewall har vunnit en tävling där de får rita Norra hamnens nya landmärke – ett 70 meter högt vattentorn.

Tävlingen anordnades av Malmö stad tillsammans med E.ON som en del i utvecklingen av Norra Hamnen. Området ska bli ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur där Timglaset blir ett av de första projekten.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla Malmös nya landmärke. Transformationen av hamnen är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatambitioner, vilket vi ville spegla med vårt förslag, säger Tomas Hago, arkitekt på Liljewalls.

Juryn beskrev Liljewalls bidrag som "en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke".

Timglaset blir en av stadens högsta byggnader.

– Det krävs både tydliga gester och finkänslighet för att utforma höga byggnader som samtidigt förmedlar något om platsen och stadens historia, säger Tomas Hago.

Förslaget har inspirerats av Malmös befintliga bebyggelse.

– Vårt förslag är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader, med en unik identitet som bidrar till stadens läsbarhet och orientering, säger Frans Gillberg och Aron Wigh som utformat förslaget vid Liljewalls Malmökontor.

Liljewalls vann tävlingen i konkurrens med 38 andra byråer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062