23948sdkhjf

Anställda från familjeföretaget räddas efter miljardkonkursen

Gärahovs Byggs konkurs i april ställde till det för många. Bland annat gick lokala familjebolaget SI-bygg från Vetlanda i konkurs. Nu får de anställda en nya chans – och räddningen kommer från Gotland.  ”Det känns inspirerande och blir en nytändning”, säger förre ägaren Jonas Nilsson.

Det var inte bara Gärahovs Byggs projekt och verksamhet som påverkades av konkursen i april. Det har nu framgått att man hade leverantörsskulder på omkring 220 miljoner kronor och företag som jobbade för byggaren har gått i konkurs.

Ett av dem var familjeägda SI-Bygg i Vetlanda.

– Vi har gjort jobb åt Gärahov för nästan tre miljoner och fått ut 700 000. Sedan gick de i konkurs. Vi har inte ens pengar till löner, sa delägaren Jonas Nilsson till Vetlanda-Posten då.

– Efter femtio år som man har betalt in pengar till staten och alla jobb som vi har hjälpt folk med. Jag tror ju att vi har ganska gott rykte efter femtio år.

En som läste tidningen den dagen var Patrick Svanström. Han är bosatt i Vetlanda och styrelseledamot i Gotlandsbyggen som har verksamhet på Gotland och i Växjö. Företaget hade sedan tidigare planer på att etablera sig i Vetlanda.

– Det hade vi sagt ganska länge. Men då gäller det att man har rätt människor, säger han till VP.

Samtidigt som Gärahovs och två andra stora aktörer på ett eller annat sätt lagt ner verksamheten i området såg man en möjlighet att expandera. Patrick Svanström kontaktade Jonas Nilsson och fick en känsla av att han och brodern Jim var rätt personer att ha att göra med.

– Det är en bra entreprenörsanda här och det blev ju väldigt bekräftat när vi började snacka, säger han.

Ett par dagar senare stod det klart att Gotlandsbygg etablerar sig i Vetlanda med Jonas Nilsson som avdelningschef.

– Jag var jäkligt inställd på att absolut inte göra det här igen. Det sade jag till jättemånga. Men så kom det där samtalet och så fick man ta tillbaka allt det man sagt, säger Jonas Nilsson.

– Det känns inspirerande och blir en nytändning. Med starka ägare finns nya möjligheter jämfört med ett litet familjeföretag

Förutom Jonas och Jim återanställs också fler från SI-Bygg. Nu hoppas Patrick Svanström att deras lokalkännedom och gosa renommé ska göra att Gotlandsbyggens etablering till en framgångssaga.

– Det viktigaste för oss var människorna och när Jonas sade att han kan få med sig de här personerna kände jag att vi vågar göra detta. Du kan köpa skruvdragare och grejer var som helst. Värdet för oss är människorna, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078