23948sdkhjf

Machokulturen fortsätter dominera branschen

Enligt Ramirentrapporten präglas byggbranschen fortfarande av en stark machokultur, där 55 procent av de anställda upplever detta på sina arbetsplatser.

Bland byggnadsarbetare är siffran hela 63 procent. Bara 2 av 10 byggarbetsplatser arbetar aktivt för att få bort den. Siffrorna skiljer sig inte nämnvärt från förra årets ramirentrapport.

En skämtsam jargong kan skapa gemenskap och en stark sammanhållning på en arbetsplatsen. Men risken finns att skämt som är exkluderande eller nedvärderande, är roliga för vissa medan andra går hem med en klump i magen. Enligt Ramirentrapporten tycker 1 av 4 inom byggbranschen att det finns en tuff jargong på deras arbetsplats. 4 av 10 säger ifrån om någon uttalar sig olämpligt, men bara på 2 av 10 byggarbetsplatser jobbar man aktivt för att minska machokulturen.

Mindre machokultur på jämställda arbetsplatser

Drygt hälften (55 procent) inom branschen säger att det råder en machokultur på deras arbetsplats idag. Bland byggnadsarbetare är siffran hela 63 procent. Nästan 8 av 10 uppger att det blir mindre machokultur på mer jämställda arbetsplatser. Samtidigt behöver branschen få bort en sådan jargong för att kunna attrahera personer med olika bakgrund och kön.

– I Ramirent har vi valt att gå med i Sila Snacket för att visa att vi står upp för en rättvis och välkomnande arbetsplats, oavsett bakgrund, kön, eller sexuell läggning. Genom vårt deltagande och vårt arbete kring jämställdhet, mångfald och inkludering, hoppas vi kunna bidra till större mångfald inom branschen och därmed öka jämställdheten. Det är också ett sätt för oss att vara en relevant och attraktiv arbetsgivare för alla som finns på arbetsmarknaden, något som vi ser som en affärskritisk fråga för oss som arbetsgivare, säger Anna Klebe, CHRO på Ramirent.

De flesta positiva till mer inkluderande arbetsplatser

Att jobba bort machokulturen är även en satsning på ökad säkerhet. Var tionde som svarat på Ramirentrapportens enkät, menar att det finns en jargong på deras arbetsplats som gör att många utsätter sig för onödiga risker. 3 av 4 säger att det slarvas med en eller flera säkerhetsföreskrifter på deras byggarbetsplats.

Samtidigt som machokulturen fortfarande håller sig fast inom branchen, visar Ramirentrapporten att de allra flesta är positiva till mer jämställda arbetsplatser. 88 procent tycker det är positivt att det finns både män och kvinnor på deras arbetsplats. Lika många tycker det är positivt med personer i olika åldrar. 70 procent uppskattar att ha kollegor med olika bakgrund.

– Siffrorna indikerar att branschen är på gång och det är bra. Byggbranschen behöver attrahera och rekrytera medarbetare från hela befolkningen. Men ska vi lyckas med det, måste vi bli bättre på hur vi är och hur vi pratar med varandra. Där har inte bara ledningen, utan alla som jobbar på en arbetsplats, ett ansvar att säga ifrån om någon uttalar sig olämpligt och att själv sila snacket, avslutar Anna Klebe.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062