23948sdkhjf

Statens Haverikommission: Hissolyckan berodde på bristande kontroller

Den svåra hissolyckan i Sundbyberg, då fem personer omkom, orsakades av att de kontrollåtgärder som var avsedda att fånga upp monteringsfel inte tillämpades. Det fastslår Statens Haverikommission i sin slutrapport.

De uteblivna kontrollerna ledde enligt Haverikommissionen till att avsaknad av skruvförband, en brist som troligen uppstod när hissen höjdes sista gången bara dagar före olyckan, inte har upptäckts.

"En orsak på systemnivå är att gällande krav på kontroller för bygghissar inte är tillräckliga för att säkerställa betryggande säkerhet för användarna", säger Statens Haverikommission.

Arbetsmiljöverket rekommenderas nu att utreda hur kontrollsystemet vid montage av bygghissar kan stärkas, och att inom ramen för tillsynen på byggarbetsplatser särskilt granska hur risker med bygg­hissar hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Samtidigt rekommenderas Andersson Company Byggnads AB att integrera risker med bygghissar i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

ABC Bygghissar och Byggmaskiner AB rekommenderas att förtydliga rutinerna för egenkontroll av montage och andra serviceåtgärder för att minska risken för montagefel, samt att vidta åtgärder för att säkerställa att uppställda rutiner följs och att avvikelser rapporteras och hanteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062