”Det är i större skala och genom kontinuitet vi kan påverka på riktigt"
Att genomföra pilotprojekt där graden av återbruk är hög är viktigt. Men för att åstadkomma verklig förändring behöver återbruk bli standard.
– Det räcker inte med att vi lyckas med några få pilotprojekt utan vi behöver få in frågan om klimatpåverkan och resursanvändning som en självklar del i alla våra uppdrag. För att nå högt satta mål kommer återbruk av byggmaterial att vara en viktig pusselbit och vi kan använda erfarenheterna från piloterna för att visa vägen. Alla delar räknas, men det är i större skala och genom kontinuitet vi kan påverka på riktigt, säger Monika Rahm, arkitekt på Krook och Tjäder i ett pressmeddelande.
Genom digitala processer ska man säkerställa att få med sig all information om det återbrukade materialet i projekteringen. Man lyfter också vikten av att arkitekter, ingenjörer och projektledare är involverade i ett tidigt skede för att påverka hur projektet styrs från start.
När man inventerar en byggnad måste alla delar ses som en resurs.
– Vi måste alltid ställa frågan kring ytskikt och inbyggda material i våra byggnader. Hur tar vi till exempel hand om undertak och befintliga dörrar? För att öka genomslagskraften är det bättre att alltid göra något i varje projekt, säger Katrine Alex, inredare och återbruksspecialist.
Ekonomiska styrmedel, lagkrav och en generellt positiv inställning till återbruk tror man kommer leda till ett genomslag på bred front.
– Medvetenhet om vikten av återbruk ökar hos alla aktörer, vilket är grunden för beteendeförändring i branschen. Nu behöver vi hitta nya affärsmodeller och tjänster som ger effektiva och långsiktiga samarbeten, säger Julia Hansson, arkitekt på Krook & Tjäder och ledamot i Klimatarena Stockholms strategigrupp.