23948sdkhjf

Huges nya passivförskola är klar

Förskolans konstruktion leder till låga energikostnader.
Nu står förskolan Väktaren i Smista klar som den tredje förskolan byggd av Huge Fastigheter som energisnålt passivhus i två plan. Tidigare likadana passivförskolor är Sagoskogen i Västra Balingsnäs (2012) och Källbrink i Fullersta (2013).

Förskolan Väktaren är en byggnad med tjocka väggar och tak, energieffektiva fönster och en välisolerad konstruktion vilket gör det möjligt att hålla nere energianvändningen.

– Det är ovanligt att bygga förskolor i två plan men det gör bland annat att energiåtgången bara blir 25 procent av genomsnittet för Huddinge kommuns förskolor, säger Anders Melin, projektledare på Huge Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Värms upp av barn och personal
Att själva byggnaden är ett passivhus innebär att den främst värms upp av de människor som vistas i huset, samt av hushållsapparater och belysning. Den stänger även ute yttre buller på ett effektivt sätt jämfört med konventionella byggnader och upplevs därför som ett ”tyst” hus med en bra akustik.

– Många undrar om det inte uppstår problem med fukt. Men när huset är riktigt tätt finns det inte heller någonstans där fukt kan komma in. All till- och frånluft är noga reglerad genom ventilationssystemet, berättar Anders Melin.

Givande samarbete
En del av naturtomten har bevarats som den är. Det ger en naturlig och spännande miljö för barnens upptäckarglädje och lekar. Lekredskap och gestaltning på lekgården intill är valda för att stimulera rollekar och rörelse med bland annat vattenlek och en liten scen.

Bygget har varit en samverkansentreprenad mellan NCC och Huge, i nära samarbete med Huddinge kommuns barn- och utbildningsförvaltning.

– Istället för att sitta på motsatt sida av bordet, har vi suttit bredvid varandra och utvecklat projektet tillsammans. Det har vi vunnit mycket på, inte minst kunskaps- och erfarenhetsmässigt, säger Anders Melin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078