23948sdkhjf

Sveriges nya centrum för digital innovation invigs

Nod ska vara en öppen arena som för samman forskning, utbildning, konst och näringsliv.
Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har på uppdrag av Atrium Ljungberg ritat Nod, Sveriges nya centrum för digital innovation. Byggnaden ska vara en öppen publik arena, attraktiv plats för både små och stora företag samt ha undervisningslokaler för bland annat Stockholms universitet. Konceptet ska föra samman forskning, utbildning, konst och näringsliv.

- Hur gränssnittet mellan forskning och samhälle kan organiseras rent rumsligt var en stor utmaning i projektet, säger Ari Leinonen, VD för Scheiwiller Svensson arkitektkontor, i ett pressmeddelande.

Nods gestaltning
Nod består av ett storkvarter med en offentlig passage genom byggnaden. I entréplan finns en central eventhall som omges av samlingssalar, restaurang och gym. De övre planen utgörs av en generell struktur som enkelt anpassas för skiftande behov över tid. Ur kvarterets mitt reser sig ett kompakt torn,”Boilern”, med lokaler som ger identitet åt mindre företag.

Nya Kista
Nod är det första kvarteret i en ny del av Kista. I närområdet kommer det även att byggas ca 2500 bostäder. Den nya bebyggelsen kommer att tillföra liv och rörelse även efter kontorstid och är en viktig del i Kistas utveckling mot att bli en levande stadsdel. Olof Philipson framhåller samarbetet med Nivå landskapsarkitektur för att förankra byggnaden i stadsmiljön.

- Många byggnader i Kista är slutna och hemliga. Vår vision har varit att Nod ska vara en öppen och inbjudande knutpunkt. säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157