23948sdkhjf

Arkitekttävling för Katrineholms Stortorg avgjord

Ett rationellt hus i skimrande festkläder står som vinnare i arkitekttävlingen för Stortorget i Katrineholm.
I våras inleddes arkitekttävlingen där uppdraget var att rita ett nytt hus till Stortorget i Katrineholm. Av totalt 135 tävlande bidrag från sex olika länder har en enig tävlingsjury nu utsett "Klädd till fest", ett skimrande torghus, ritat av Kontoret arkitekter Malmö AB och Andreas Bengtssons, Anna Carlssons och Johanna Enhörnings till vinnare. Prissumman är på 400 000 kronor.

– Tävlingsjuryn har haft ett otroligt intensivt men väldigt roligt uppdrag med att kora vinnarna i tävlingen. Vi har noggrant studerat samtliga förslag och känner oss trygga med de fem förslag som vi slutligen valt att prisbelöna. Det vinnande förslaget – Klädd till fest – har småstadens kvalitéer och visar upp sin skönhet i all enkelhet, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef och tävlingsjuryns ordförande Lars Hågbrandt, i ett pressmeddelande.

Tävlingsjuryns motivering:
Förslaget skapar stadga och lugn i torgrummet, med en balanserad skala och definition som kan passa den mindre staden och platsen väl. Klädd till fest är ett förslag som är tydligt igenkännbart som ”hus” vad gäller proportionering och fasadgestaltning, vilket skapar trygghet och förankring och borgar för acceptans och möjligheter till realisering. Klädd till fest har utformats på ett inlevelsefullt sätt som både klarar av att anpassa sig till stadens skala och ändå tillföra något nytt.

Vill skapa liv
Projektet är ett led i utvecklingen av centrala Katrineholm till ett levande centrum och en levande landsbygd. Tidigare har bland annat ett projekt genomförts för att hitta nya funktioner för själva torgytan för att skapa mer liv, gemenskap och rörelse i centrala Katrineholm. Förslaget som SWECO stod bakom omfattade bland annat lutande gräsytor, vattenlek och en liten lund.

Resterande 350 000 kronor fördelas som följande:
200 000 kronor tilldelas JAJA Architects ApS för bidraget Torghallen.
100 000 kronor tilldelas Johan Bergström för bidraget Ur den svenska byggnadskonstens magasin.
25 000 kronor tilldelas Niclas Frenning och Bruno Manrique Carrera för bidraget Jardin.
25 000 kronor tilldelas Arrhov Frick Arkitektkontor AB för bidraget Folkets Hus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063